Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияМВнР: Антибългарската кампания в РСМ се води от политици, медии и учени

МВнР: Антибългарската кампания в РСМ се води от политици, медии и учени

За пореден път ставаме свидетели на говор на омразата в РС Македония срещу България, който се насърчава от парламентарно представени политически партии, общественици и представители на академичната общност. Това се казва в позиция на Министерството на външните работи, изпратена до БГНЕС.

Агенцията цитира позицията на МВнР, в която се изразява учудване от острата позиция на представители на властите в Република Северна Македония и антибългарската кампания, водена в медии в съседната ни страна през последните няколко дни във връзка с откриването на клуб на дружество „Културен център Иван Михайлов“ в град Битоля на 16 април 2022 г.

“Особена тревожност буди фактът, че се правят опити за необосновано приравняване на България и българския народ с фашизма. Разпространяването на тенденциозно погрешни исторически интерпретации е именно една от причините, поради които имаме Договор за добросъседство и създадохме Съвместна комисия по историческите въпроси. Очевидна е необходимостта тя да постигне реален напредък по чувствителните теми от общата ни история”, подчертават от външнополитическото ни ведомство.

От там припомнят, че “Културен център Иван Михайлов” е регистриран съгласно изискванията на местното законодателство и функционира от 2019 г., без до настоящия момент наименованието му да е било обект на видима негативна реакция на властите и обществеността в съседната ни страна.

Тези факти водят до убеждението, че кампанията, разразила се през последните няколко дни, всъщност не е свързана с името, а е насочена срещу дейността на организацията, активно ангажирана с проблемите на българите в Северна Македония и реализирането на техните права“, се казва в позицията.

МВнР подчертава, че българската държава ще продължи да полага всички необходими усилия в съответствие с международното право за подкрепа и защита на българите в Северна Македония.

“Очакваме от отговорните фактори в съседната ни държава конструктивен принос в продължаващия процес на възстановяване на доверието и за изграждането на благоприятна среда за българите в Северна Македония, както и всеки, който иска да развива приятелски отношения с България.

През последните месеци българската държава положи значителни усилия за насърчаване на позитивен климат в двустранните отношения, вкл. чрез инициирането на формати за засилено развитие на секторното сътрудничество.

В открит дух България целенасочено ще продължи да работи за изграждане на истински добросъседски отношения, но разчита за това и на своите партньори в Северна Македония”, се казва още в позицията на българското външно министерство.

RELATED ARTICLES

Most Popular