Менда Стоянова: За година българите са дали 1 млрд. лв. за талончета

С ограничаването на възможността друг освен Българския спортен тотализатор да извършва дейността по лотарии, ще се ограничи и лудостта, която през последните години се разпространява. Годишно българските граждани, обикновено пенсионери, дават над 1 млрд. лева за една игра, която заблуждава, че не е хазарт.

Това заяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова след заседание, на което депутатите приеха на първо четене промени в Закона за хазарта, предложени от Валери Симеонов, предаде репортер на БГНЕС.

С направените поправки за мен категорично няма национализация в лотарията, заяви Стоянова.

„Може да се каже, че ще има монопол в частта на лотариите, на една хазартна игра, но това не е противоконституционно“, каза Стоянова.

Менда Стоянова заяви, че очаква от Комисията по хазарта да каже защо е допуснато да има драстична разлика при внасянето на дължимите такси по закон.

„Министерството на финансите няма как да знае за невзети суми от държавата в продължение на години. Това го знае Комисията по хазарта, но е мълчала“, категоричен депутатът от ГЕРБ.

По-рано с 11 гласа „за“ и 6 „въздържал се“ Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене предложенията на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта.

Пред депутатите Симеонов заяви, че към настоящия момент заради ситуацията с лотарийните игри Българският спортен тотализатор успява да вземе само една малка част от тази дейност и съответно малка част от приходите да насочи към нуждите на спорта. Освен това по сега действащия закон частните компании в сектора нямат задължение да заделят пари за спорт. Единственото изискване на операторите е да заделят една такса.

„Става въпрос за обороти в размер на стотици милиони левове, по приблизителни оценки за над 600 млн. лева. Така че тази дейност е редно държавата отново да си я вземе обратно“, отбеляза Симеонов в мотивите си.

Другото предложение е да се забрани навсякъде продажбата на хазартни талони, а само в определени обекти. Също така и да не се продават талони до училища в разстояние по-малко от 300 метра.

След гласуването Валери Симеонов заяви пред журналистите, че не е било нужно да съгласува текстовете си с Министерството на финансите, което също внася отделни предложения за промени в закона. /БГНЕС