Sunday, June 16, 2024
HomeНовиниБългарияМестят агресивния третокласник, предизвикал бунт в училище

Местят агресивния третокласник, предизвикал бунт в училище

losh-uchenik

Учебният процес на третокласниците в столичното 19-то училище ще бъде възстановен в понеделник, увериха от просветното министерство.
Това стана ясно след разговори между представители на МОН, Регионалното управление на образованието София-град, Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование и родителите на ученика от 19 СУ „Елин Пелин“ в София.
Майката на момчето е дала своето съгласие. Детето ще бъде преместено в училище, където има ресурсни учители, които ще окажат подкрепа на него и семейството му.
Заради проблем с третокласника родители отказаха да пуснат децата си в клас в началото на тази седмица, а училите излязоха с апел към институциите да помогнат в разрешаването на проблема.
В знак на протест заради бездействието на институциите вчера директорката на училището Детелина Арнаудова поде оставка. А тази сутрин родители и учителите протестираха пред столичното училище.
Преподавателите заплашиха с ефективен протест, ако до края на този учебен срок държавните институции не им помогнат да решат проблем с агресивния ученик.
Те заявиха, че държавата месеци наред не съдейства за решаването на проблема. В същото време майката отрича детето да има проблем.
Проблемният ученик е приет в училището в началото на учебната година, след като e бил изключен от 20-о училище. Момчето бързо предизвикало недоволството на всички и в новото училище. Разхождало се по време на час, закачало другите деца и се държало непристойно с учителката си. Проявявало и агресия както към децата, така и към преподавателите.
Педагози споделиха, че непрекъснато са удряни. Учител пък е бил душен, скубан и ритан.
От синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” излязоха със становище във връзка с хиперактивното и агресивно поведение на деветгодишен ученик.
В него се казва, че в синдиката ежеседмично пристигат сигнали от родители за агресивни ученици и за липса на механизъм в училище, който да защити ученици и учители от невъзпитано и брутално поведение на ученик, проявяващ физическо насилие над останалите участници в образователния процес.

“В новия училищен закон няма никакви механизми за защита от такава агресия, както и няма и никакви възможности за ефективна намеса на учители и директори, които да опазят своите възпитаници”, заявяват от синдиката.
И припомнят, че учителят или директорът, без желанието или разрешението на родителите, не може да препоръчат или задължат хиперактивно дете или ученик да бъде прегледан от медицински специалисти, за да се намери най-добрия начин за съхраняване на живота на останалите ученици и учителите.
Затова от синдиката ще предложат промяна в новия училищен закон и в държавните образователни стандарти за приобщаващото образование.

RELATED ARTICLES

Most Popular