МЗ за починалата родилка: Създал се е тежък проблем с упойката

Според лекарите смъртта на Маргарита е възникнала след въвеждане на анестезията

Прокуратурата проверява съмненията на близките за лекарска грешка

 

Медицинският одит влезе в Плевенската университетска болница, за да провери случая с починалата 39-годишна родилка, чието бебе е в кома, съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той отрече жената да е оставена сама след поставяне на упойката, както твърдят близките ѝ, но призна, че при поставянето й се е стигнало до сериозно усложнение.

“Това, което знаете вие, знаем всички – че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия, води се час, час и нещо реанимационни мероприятия, което води до летален изход. Оценката е била, че жената е здрава, тъй като имало планирано секцио, така че дали е сърдечен проблем или белодробна емболия – не знаем. Въвеждащият анестезията е много опитен колега с дълъг стаж”, каза още Пенков пред журналисти. Той уточни, че плодът се е оказал в тежка хипоксия (липса на достатъчно кислород), докато лекарите са се опитвали да спасят майката. В момента се води борбата за живота на новороденото.

“Преди да излязат резултатите от аутопсията не можем да дадем някакво изявление, тъй като не знаем какво се е случило. Всичко е спазено”, заяви по-рано Момчил Цветков – пиар на УМБАЛ “Д-р Георги Странски” в Плевен.

Близките на починалата Маргарита обаче твърдят, че тя никога не е имала проблеми с упойки и смятат, че лекарите са виновни за смъртта й.

“Тя има операция от апандисит, има срязване на мастна жлеза, с пълна упойка има операция на гръбначния стълб, има операция на коляното, тя не е имала проблеми с упойката, въобще не е имала проблеми с упойки и не е боледувала от нищо. Някакви лекари започнаха да ни заблуждават, че това не е лекарска грешка, че това се случва”, разказва майката Веска Петрова пред Нова телевизия.

В началото на септември Маргарита щяла да навърши 40. Тя има и друг син, който вече е пълнолетен.

“Ще правим помени вместо рожденияй  ден. Това е престъпление! Искам справедливост, искам наказание, искам да свали бялата престилка, който не е кадърен, и да си стои вкъщи”, каза още жената пред bTV.

“Опитват се да покрият всичко, защото, ако тук почине човек, скандалът е голям”, заяви и съпругът на починалата родилка – Владислав Якимов, на когото лекарите вече са казали, че дори да оживее, първородният му син ще е увреден.

След подадена от бащата жалба Окръжната прокуратурата също започна проверка на случая, която трябва да установи дали наистина има лекарска грешка. Заради недоверието на близките ще бъдат привлечени лекари от ВМА, които да извършат експертизи.