Министърът награди спортното чудо на Благоевград Кирил Илиев

На официална церемония бяха отличени медалисти в кикбокса и самбото

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев награди българските медалисти от Световните първенства по кикбокс и самбо. Сред тях е Кирил Илиев, който е Спортист №1 на Благоевград за миналата година.
„Поздравления за големите постижения. Вие създавате историята на българския спорт. Продължавайте да давате всичко от себе си в тренировките и ни радвайте с още успехи. Гордеем се с Вас“, каза Илиев на спортистите ни по време на церемонията по награждаването.

Министър Илиев връчи почетни плакети на българските състезатели по кикбокс, които спечелиха 19 отличия (6 златни, 3 сребърни и 10 бронзови) в индивидуалните дисциплини на Световното първенство по кикбокс в Албуфейра, Португалия. При жените титли извоюваха Калина Бояджиева, която се качи три пъти на най-високото стъпало на почетната стълбичка, и Кристина Николова – златен и сребърен медал. В мъжките надпревари световни шампиони станаха Иван Кръстанов и Кирил Илиев, като в актива си прибавиха и по едно бронзово отличие.

Сребърни медали заслужиха Анелия Тодорова и Моника Петкова, а бронзови отличия – Александра Георгиева, Калина Колева, Николай Драганов, Мариян Петков, Антония Маринова, Полина Галинова, Александра Димитрова и Даниел Динев. За принос към успехите на нашите състезатели бе награден и националният селекционер Владимир Вълев.

Министър Илиев отличи и призьорите от Световното първенство по самбо в Ереван, Армения – световния шампион в категория до 79 кг Иван Хърков и бронзовите медалисти Анна-Мария Манушева (кат. до 65 кг) и Делян Алишахи (кат. над 98 кг, бойно самбо). Почетен плакет на ММС получи и треньорът Васил Соколов.

Отличието – седмица, след като Илиев спечели световна титла и бронз в Португалия

Припомняме, че преди една седмица Кирил Илиев завоюва злато и бронз на шампионата на планетата по кикбокс, който се проведе в Албуфейра (Португалия).
При мъжете на татами Илиев стана световен шампион, след като на финала в кат. до 57 кг. стил лайт контакт победи испанеца Анксо Видял.

Това е първа титла за България при мъжете на татами от 15 години насам. Последният ни световен шампион бе Емануил Йорданов през 2008 г.

Възпитаникът на спортен клуб „Скаптопара“ Благоевград с треньор Тодор Козладеров взе и бронз в другият стил киклайт контакт, където отстъпи във полуфинала на Адам Тоуси (Италия).
Интересен факт е, че Илиев е единственият състезател в категория до 57 кг. който е с 2 кг по-лек. Винаги играе с много по-тежки противници, които слизат от 63 кг на 57 кг.

От световни първенства Кирил Илиев вече е носител на световна титла, двукратен сребърен медалист, има и един бронз. Той притежава и две европейски титли.

В областта на таекуондото Илиев е световен шампион от тази година и има рекордните пет поредни европейски титли.