Министър: Младежи от бедни краища отказват 800 лв. заплата

galab-donev

В бедния северозападен край отказват 800 лева заплата, посочва Гълъб Донев

Минимална пенсия от 300 лева е желание на всеки пенсионер, по-голям проблем е младежката безработица. В Северозападна България отказват 800 лв. заплата.

Това каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев пред Нова телевизия.

На въпрос какво е мнението му за идеята на Патриотичния фронт за 300 лева пенсия, той отвърна:

„И аз имам близки, които са пенсионери. Минимална пенсия от 300 лева е желание на всеки един пенсионер”.

Според Донев обаче факт е, че някои от младите хора не искат да учат или работят, или са трайно безработни, а след време това ще им изиграе лоша шега. Той даде пример с райони в Северозападна България, където те отказвали заплата от 800 лв.

Разчитат на пари, които им пращат родителите от чужбина, смята министърът.

Относно факта, че минималната заплата у нас е най-ниска от целия Европейски съюз, Донев заяви, че тя се следи изкъсо.

Много са факторите, които влияят върху МРЗ. Това показва икономическото ниво, както и какво може да отдели държавата и бизнеса за минималната работна заплата. Наскоро Жан-Клод Юнкер постави като приоритет за всички държави да има минимален доход, но в зависимост от икономическото развитие на държавите, каза Донев. Той потвърди, че лично Румен Радев му се обадил и го поканил за поста служебен министър на труда и социалната политика.

Моята биография в социалната сфера е доста дълга. Не съм политически обвързан с нито една партия – работил съм с Иван Нейков, Лидия Шулева, Христина Христова, Емилия Масларова, Тотю Младенов, заяви служебният министър.

Относно нареждането на служебния премиер Огнян Герджиков за ревизия на обществените поръчки на предходното правителство, служебният социален министър заяви:

“Тези проверки и анализ няма да бъде изработени изцяло от мен. Влизам в това правителство чисто експертно. Всеки от служебните министри може да определи приоритетите, които ще следва в следващите два месеца и половина. Направил съм първоначален преглед на всички обществени поръчки, които се изпълняват в момента”.

Донев добави, че задача на всяко едно правителство, което идва на власт, е да прегледа предишното състояние и да знае откъде започва. Това е нормално. Трябва да се направи задълбочен анализ, заяви Гълъб Донев.