Министър Младен Маринов: Над 600 души са новорегистрираните жители на Кресна, 170 от тях без знанието на собствениците на адреса

В различни градове в област Благоевград има сигнали за новорегистрирани граждани без знанието на собствениците на адреса. Това коментира министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който бе на работна среща с македонския си колега Оливер Спасовски, проведена на ГКПП „Станке Лисичково“, предаде „Фокус“ – Пирин. По думите му един от примерите е от град Кресна. „За периода от 2018 година до април 2019 година са установени над 600 новорегистрирани граждани в Кресна, като около 170 от тях са в хипотеза, в която собствениците на адресите не са дали съгласието си. Процедурата е такава, че общинската администрация прави адресна регистрация на база на декларация от собственика или договор за наем от лицето, което се настанява. В тези случаи най-вероятно става дума за фалшифициране на документи. Образувано е досъдебно производство на Районна прокуратура – Сандански. Работата по случая продължава“, каза още Маринов.

Той добави, че в момента се правят постъпления от страна на Прокуратурата и МВР към областния управител за доказаните случаи на регистрация без основание да бъде извършена служебна дерегистрация. На въпрос към министър Маринов дали има подавани сигнали за купуване на гласове в област Благоевград, той заяви, че по време на всички избори се говори за масово купуване на гласове, като се спрягат най-различни цифри и суми. „Има подадени сигнали за купуване на гласове. Голяма част от тях са анонимни. При проверка се оказва, че са недействителни. Анализът показва, че се правят с цел да се дискредитира дадена политическа партия или човек, който участва в изборите. Има и сигнали, при които по време на проверката се установява, че са истински. Има образувани досъдебни производства“, посочи Маринов. За пример министърът посочи случая в град Несебър.

Същевременно той уточни, че ефектът от проекта „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“ ще проличи, когато все повече граждани започнат да се обаждат на телефонната линия, която има в България. „Нашите служители приемат сигналите, а ръководните нива в дирекция „Вътрешна сигурност” определят неговата същност и го разпределят за проверка“, каза още Маринов. Според него е особено важно да получат доверието на гражданите, за да подават не само единични сигнали.