Миряни се събраха на освещаване на новия параклис „Св. Александър Невски” край Ракитна

  • Храмът е построен с доброволен труд и по инициатива на Стефан Костов

  • На това място глашатаи застигат войските на майор Орлински с вестта за примирие. Там е побит меч и са изречени думите: „До тук е България“

 

Миряни от село Ракитна и община Симитли се събраха на освещаване на новия параклис „Св. Александър Невски” край Ракитна. Отец Яне отслужи водосвет за освещаване на Божия храм.

На освещаването на параклиса „Св. Александър Невски” присъстваха и общинският кмет Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет-Симитли Владимир Христов, кметовете на населените места в общината, благодетели и кметът на село Ракитна Стефан Костов – основен инициатор за параклиса. Преди 1 година, навръх Преображение Господне, се постави началото на изграждането на параклиса „Св. Александър Невски” в подножието на връх Кръста, точно при 22-метровия християнски символ в село Ракитна.

С доброволен труд на местните и помощта на кмета Апостолов и общинското ръководство новият параклис вече е построен и е неразделна част от облика на мястото, където глашатаите застигат войските на майор Орлински с вестта за примирие. Там е побит меч и са изречени думите: „До тук е България“. Така в знак на признателност и уважение новият параклис ще бъде символ на родовата памет, която обединява предци и потомци и ще носи името на св. благоверен княз Александър Невски.

На мястото беше намерена и уникална керамика, на която се явяват десетки светци по думите на Йордан Серафимов, който е един от строителите на параклиса, вярващите ще разпознаят много от светиите.