Мицкоски, ВМРО-ДПМНЕ: Слагам точка, няма да има конституционни промени в РСМ под български диктат

“Изпращам ясно послание – слагам точка на този въпрос, няма да има конституционни промени (в РСМ) под български диктат. Няма да има нито сега, нито когато и да е в бъдеще. ВМРО-ДПМНЕ няма да върви срещу собствения си народ”. Това каза лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

Мицкоски каза, че има “много хора, с които се е срещал, различни дипломати, чуждестранни представители, които са казвали, защо не отстъпите пред българските искания”, но той им отговарял по следния начин: “Елате господа в Македония. Елате да видите, кои са нашите борби и страдания, за да разберете историята ни и да чуете народа какво мисли и как страда”.

Мицкоски обърна специално внимание на въпроса за конституционните промени в РСМ.

„По отношение на темата с конституционните промени, през изминалите две седмици бяхме свидетели на жестока хайка от страна на управляващите. На море от дезинформация, лъжливи етикети. Това бе продиктувано от нервността на СДСМ и ДСИ (двете управляващи партии – бел.ред.), които ясно ни признаха, че нямат план за защитата на Македония освен да продължават да искат това, което България иска от нас. Това тяхно поведение ми стана ясно. Бях наясно, че те не искат договор и че се забъркат в лъжи, поради липса на кураж да се изправят пред народа и това, което народът иска. Направих две предложения за изход, които се основават на защитата на националните интереси, на нашата идентичност и език, които в същото време дават гаранции за продължаване по пътя на европейското ни бъдеще. След две седмици, бягайки от отговора да съобщят кое предложение приемат, става ясно, че те отхвърлят историческият шанс за бъдещето на Македония, те решиха да работят за себе си в подкрепа на българския диктат”, каза Мицкоски и подчерта:

“Тази тема, подчертавам, слагам точка на тази тема с ясно послание – конституционни промени под български диктат няма да има нито сега, нито когато и да е в бъдеще. ВМРО-ДПМНЕ няма да върви срещу собствения си народ. Това нещо казах преди година, недалеч от тук пред правителствената сграда. Казвам го и тук: Няма да има конституционни промени под български диктат докато яз съм председател на ВМРО-ДПМНЕ”./БНР