Saturday, May 18, 2024
HomeОбществоЛЮБОПИТНОМиялната машина – изобретена от жена

Миялната машина – изобретена от жена

Миялната машина, която облекчава работата на стотици хиляди домакини в цял свят, е измислена от американката Джоузефин Кокрейн.

Тя била дъщеря на корабния инженер Джон Фич, който се славел като голям изобретател. Той бил собственик на корабна компания и правел кораби по свои конструкции.

Така Джоузефин израснала сред разговори за механика и термодинамика. Когато пораснала, Джоузефин не трябвало да мисли за насъщния си.

В къщата имало много слуги, затова не й хрумвало как да си спести миенето на чинии. На мисълта за машина я навел любимият й сервиз от седемнадесети век, който ставал все по-изтъркан след всяко следващо измиване.

Всеки ден по някаква част изчезвала от него. През 1886 г., когато се счупила една от десертните чинийки, Джоузефин решила да се захване за работа. След като прекарала часове над чертежи, тя направила прототип на миялна машина.

Тя представлявала дървена бъчва с метална ос в средата. Върху оста се закачала мрежеста кошница, в която в кръг се нареждали чинии. Турбина на парен двигател въртяла кошницата с чиниите и топлела водата за миене.

За целта Джоузефин използвала двигатели на кораби. След няколко опита тя успяла да постигне целта си: съдовете излизали от машината цели и искрящо чисти.

Приятелите на изобретателката я накарали да патентова машината си и да я покаже на Световното изложение в Чикаго през 1893 година.

Грандиозният успех на изобретението, наградите и първите поръчки променили живота на Джоузефин. Тя направила фирма, но се притеснявала, че само големите ресторанти и хотели поръчват машината. Тя искала да я направи достъпна за всяка домакиня.

Неуспехът в домакинствата се дължал на странна причина: тогавашните домакини в САЩ твърдели, че си почиват, докато мият чинии.

На тях не им хрумвало, че трябва да се избавят от този труд. Едва в началото на петдесетте години американките започнали да ползват миялна машина вкъщи.

В Европа миялната машина също станала популярна през петдесетте години. Макар че първата серийна електрическа миялна машина излязла на пазара още през 1926 година.

Химикали за машините за пръв път били внедрени от професора на Дейтънския университет Денис Уотърби през 1984 година.

 

Източник: gotvach.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular