Saturday, May 25, 2024
HomeНовиниБългарияМладен Маринов: Постигнатото резултатно взаимодействие между българските и германските служби е доказано...

Младен Маринов: Постигнатото резултатно взаимодействие между българските и германските служби е доказано в практиката

В рамките на работната визита във ФР Германия министър Младен Маринов проведе среща с Хорст Зеехофер, федерален министър на вътрешните работи. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Двамата споделиха общата оценка за изградено работещо и резултатно сътрудничество в областта на вътрешните работи.

Министър Маринов изказа искрената си благодарност към германските федерални и провинциални институции за професионалната работа и оказаното съдействие при задържането и екстрадицията на извършителя на тежкото криминално престъпление в Русе.

„Този случай още веднъж доказва ефективността на европейските инструменти за полицейско взаимодействие, както и постигнатото високо ниво на доверие между българските и германските колеги и на практика илюстрира приемственост, задълбоченост и резултатност във взаимодействието”, отбеляза той.

В хода на разговорите Младен Маринов припомни заложените основни приоритети по време на българското председателство в областта на вътрешните работи – сигурността на външните граници и противодействието на нелегалната миграция. Като пример за солидарността към страната ни посочи активното участие на Германия в съвместни операции на Фронтекс на българските граници.

Той изрази убеждението си в необходимостта от прилагането на общ европейски подход към управлението на миграционните процеси и намирането на правилния баланс между отговорност и солидарност.

В този смисъл бе изразена и единната позиция за продължаване на работата в три основни направления – по-ефективен контрол на външните граници, засилена външна дейност и реформа на системата за убежище.

В българската делегация участва и директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular