Младен Маринов ще води ГЕРБ към победа в Благоевград

Бившият МВР министър с докторантура в Югозападния университет

Бившият вътрешен министър от кабинета „Борисов-3“ Младен Маринов ще води кандидатдепутатската листа на ГЕРБ в област Благоевград. Бившият началник на СДВР и главен секретар на МВР е получил доверието на премиера Бойко Борисов и ръководството на партията.

Фактът, че Маринов ще води листата на управляващите в Благоевград, не е случаен – офицерът е завършил висшето си образование със специалност „Право“ в Югозападния университет, а в момента е докторант във висшето учебно заведение. От ГЕРБ разчитат още и на обстоятелството, че преминалият през цялата стълбица в системата на МВР Младен Маринов е силно разпознаваема и авторитетна фигура и натрупа доста позитиви с действията си като началник на СДВР, главен секретар на МВР и министър на вътрешните работи, сочат политически анализатори. Ето защо е избран да оглави ГЕРБ листата в Благоевград пред имена като действащите депутати Стефан Апостолов от Симитли, Георги Динев от Петрич, както и бившия волейболен национал и треньор Найден Найденов.

Задачата на Младен Маринов и останалите кандидати за народни представители от ГЕРБ ще бъде да се противопоставят сериозно както на БСП в област Благоевград, така и на останалите противници в лицето на опозиционните партии на Цветан Цветанов, Мая Манолова, Слави Трифонов и др.

Младен Маринов е роден е на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършва Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД, днес Академия на МВР) на МВР през 1997 г. Дипломира се по специалност „Право“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград през 2005 г.
Получава магистърска степен от Академията на МВР (2005) и Военна академия „Георги Раковски“ (2014).
На работа в МВР е от 1991 г. През 1997 г. е назначен на офицерска длъжност в отдел „Охранителна полиция“ на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). От юни 2013 г. заема длъжността заместник-директор на СДВР, а година по-късно става неин директор.
С указ на президента на Република България Румен Радев от 9 май 2017 г. е назначен за главен секретар на Министерството на вътрешните работи. На 20 септември 2018 г. е избран за министър на вътрешните работи от 44-тото Народно събрание.

Новината за оглавяването на листата от страна на Маринов бе приета много добре както от местните структури, така и от симпатизантите на ГЕРБ в Благоевградска област. Обявяването на името му предизвика смут в опозиционните партийни централи предвид безспорно силната му кандидатура.