Може ли да се стигне до импийчмънт на Тръмп и какъв би бил резултатът?

Има два ключови въпроса. Първият е какво ще изрови разследването на специалния прокурор Мълър

 

Нарастващите проблеми на американския президент Доналд Тръмп с правосъдието са централна външнополитическа тема на днешния британски печат. След като бившият шеф на неговата предизборна кампания Пол Манафорт бе признат за виновен от съда по няколко сериозни обвинения (вярно, те не са пряко свързани със самия Тръмп), а бившият му адвокат Майкъл Коен сам се призна за виновен, че е плащал на интимни партньорки на президента с негови пари, за да мълчат за похожденията му, вестниците нарекоха вторник “ужасния ден” за президента, съобщи БТА.

Всички вече отбелязват, че перспективата за импийчмънт на Тръмп добива все по-реални очертания и започват да нищят тънкостите на тази сложна юридическа процедура. Според лондонския “Файненшъл таймс” обаче бъдещето на Тръмп ще бъде решено от политиката, а не в съда. Малцина очакват специалния прокурор Робърт Мълър да прибегне до конституционен прецедент и директно да обвини Тръмп, а смятат, че той ще стяга постепенно обръча срещу него чрез обвинения срещу настоящи и бивши хора от неговия екип.

Дори и нормалната процедура за импийчмънт чрез Конгреса също е повече политическа, отколкото юридическа, посочва вестникът. За целта в долната камара е необходимо обикновено мнозинство за задвижване на процеса. Ако демократите спечелят мнозинство на междинните избори през ноември и обърнат съотношението (сега републиканците са мнозинство там), това може да се случи. После обаче делото отива в Сената, който единствено има правото да съди президента. А за да го осъди и да го отстрани от власт, и то по много сериозно обвинение от типа на държавна измяна, са необходими две трети от гласовете на 100-те сенатори. Това обаче е много малко вероятно в сегашната ситуация, отбелязва всекидневникът.

Това означава, че Тръмп може да бъде свален единствено от “съда на общественото мнение”, а този момент ще дойде на следващите президентски избори през 2020 г.

След като изрежда фактори, които са за и против Тръмп, “Файненшъл таймс” стига до извода, че президентът систематично изпълнява обещанията, които е дал на онези, които гласуваха за него. И докато той все още може да се хвали в туитър с постигнатото от него по въпроси като търговията и имиграцията, електоралната му база изглежда склонна да му прости много други прегрешения.

До подобен извод стига и друг британски електронен всекидневник – “Индипендънт”. Според него пръските на скандалите вече достигат краката на президента и междинните избори за Конгрес явно ще се превърнат в референдум за неговия импийчмънт. Вестникът също се спира на простата аритметика на евентуалните изборни резултати и прави заключението, че съотношението на силите в Сената, където републиканците и сега имат мнозинство, едва ли ще бъде променено, защото от 35-те места в 100-членния Сенат, които се оспорват в изборите, 26 така или иначе са на настоящи демократи, така че промяна на съотношението там е практически невъзможна, за да се стигне до мнозинство от две трети срещу Тръмп.

Дори самата перспектива за импийчмънт, ако демократите спечелят мнозинство в Камарата (чийто състав през ноември ще бъде обновен изцяло), прави изборните резултати още по-непредсказуеми, отбелязва “Индипендънт”. За разлика от Ричард Никсън, който бе свален като президент чрез подобна процедура през 1974 г., Тръмп има като солиден актив зад гърба си стабилно развиваща се икономика и изпълнява предизборните си обещания, поставяйки “Америка на първо място” (колкото и подвеждащи да са тези обещания). Не е невероятно той и републиканците, които му остават лоялни, да се доберат до един по-добър резултат от очаквания. А и самата заплаха от импийчмънт може да мобилизира електоралната база на Тръмп, пише вестникът.

А Тръмп сам действа активно за такава мобилизация с непрекъснатите си срещи и речи пред избиратели, с всекидневните си хвалби в туитър. Така че той дори може да спечели от размахването на плашилото “импийчмънт”.

Следователно времето играе за него. Ако той успее да спечели втори мандат на изборите през 2020 г., макар и с бремето на импийчмънт, надвиснало над него, то рисковете той да бъде съдебно обвинен ще станат съвсем минимални. А дори и да се стигне дотам, вицепрезидентът Майк Пенс, или който и друг да наследи Тръмп в Белия дом, няма да има (политически) проблем приемникът му да го помилва, заключава “Индипендънт”.

Една жертва от досегашното президентство на Тръмп е истината. Вестниците пишат за неговите лъжи и подвеждащи изявления. Анкетите сочат, че избирателите трудно се ориентират кое е “фалшива новина” и кое не е. Има много поддръжници на Тръмп, които гледат на сегашната криза като на част от заговора срещу него, и че “голямата държава” се опитва чрез заговори да подкопае неговото президентство.

Тук има и по-голям залог. Какво ще стане, ако все пак се стигне до импийчмънт на Тръмп, когато половината от американците го подкрепят? Така президентството на Тръмп се превръща в тест за демокрацията и институциите на Америка, пише “Дейли телеграф”.