Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниМосква: „Доказателството” на Лондон за Скрипал е световна фалшификация

Москва: „Доказателството” на Лондон за Скрипал е световна фалшификация

 

Министерството на външните работи на Русия съобщи, че Великобритания нарушава международното право с отказа си да предостави информация за дъщерята на отровения бивш руски агент Сергей Скрипал, съобщава Скай нюз.

Говорителят Мария Захарова заяви, цитирана от руски медии, че за четвърти път Русия се обръща към Великобритания по официалните канали с предложение за сътрудничество в разследването на ситуацията със Скрипал. Тя поясни, че съответните ноти на руското посолство в Лондон са изпратени на 6, 13, 14 и 22 март.

Говорителят подчерта, че британската страна мълчи или изпраща неграмотни отговори. Според Захарова Лондон умишлено избягва контактите с руското посолство.

Москва също нарече разпространеното от британското посолство “доказателство” за случая “Скрипал” световна фалшификация.

Разпространеното от Лондон “доказателство” е тотална световна фалшификация, отсече Захарова.

Според ведомството презентацията на Лондон по случая е направена от британския посланик по време на закрита пресконференция и след това е разпространена сред британските дипломатически мисии преди масовото експулсиране на руски дипломати.

По-рано Захарова обяви, че публикуваните от Лондон документи по случая напомнят на работата на ученици от долните класове.

Вчера британската полиция разкри, че е имало новичок по входната врата на жилището на Скрипал.

Великобритания обвинява Москва, че стои зад отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март. Според Лондон Русия е използвала химически агент новичок. Обединеното кралство експулсира 23-ма руски дипломати, а Москва, която категорично отрича обвиненията, предприе реципрочни действия. Близо 30 държави в знак на солидарност с Великобритания решиха да изгонят общо повече от 100 руски дипломати.

RELATED ARTICLES

Most Popular