Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаМузеят в Дупница се сдоби с нов уникален експонат: каре с дупнишки...

Музеят в Дупница се сдоби с нов уникален експонат: каре с дупнишки ошвици

Покривката – артефакт е била в Белгия, обявена за продажба

 

Общинският исторически музей в Дупница се сдоби с ценен експонат – уникално красиво каре с дупнишки ошвици. Заслугата е на доста хора и главно на столичанката Силвия Величкова, която се занимава с етнография и преди 6 г. възстанови дупнишката шевица.

Новият артефакт, обогатил фонда на музея, е извървял дълъг път до дома, съобщиха от културното ведомство.

„Всичко се случи с усилията на много хора и любовта им към миналото и традициите. В началото бяха обичайните заподозрени – Силвия Величкова, истински Приятел на музея, съживила дупнишката шевица. Силвия откри дупнишки ошвици, за които притежателката им Марлен Цилленне знаеше какво представляват. Започна оживена кореспонденция в мрежата. Марлен беше убедена, че мястото на този артефакт, който тя е закупила от пазар в Брюксел, е в музея на Дупница.

Започнахме кампания за осигуряване на средствата за откупуване. Благодарим на първите дарители: Силвия и приятели Краси Крумов и Мария Димитрова, дали първата вноска.

За дългото пътуване на ошвиците от Брюксел помогнаха други наши приятели – семейството на Стефан Топлийски. Те се срещнаха със собственичката и грижливо доставиха до Дупница красивото каре с дупнишки ошвици“, обясни директорът на музея Анелия Геренска.

Снимка на ошвици по възстановка на Силвия Величкова

Карето е на около 200 години. Уникално и изключително красиво. Съшито е от парчета стар плат, бродиран с типичните ошвици, характерни само за дупнишката невестинска носия, със сърма. Отделните бродирани парчета са изрязани от риза. Било е обявено в сайт за продажба на тъкани, където Силвия Величкова го вижда, а след това се свързва със собственичката. Наложило се живеещият в Люксембург Стефан Топлийскида пътува до града на притежателката на покривката – Льовен, със съответното пълномощно за откупуване.  Стана ясно, че е необходимо да се събере още малка сума за доплащане на експоната.

„Ошвиците са тези 36 везани парчета върху оранжева чоха (стар купешки плат), които виждате от снимките – тук са укрепени помежду си с ловешки колани. Обикновено тези парчета (комплект от 2 броя), везани с флорални мотиви от вълнени/копринени и сърмени конци, имат апотропейна функция и украсяват двете страни на пазвата на старинната дупнишката риза, носена до средата на ХІХ век. Има и друг вариант – да бъдат изработвани върху червен литотъкан плат, вместо върху чоха“, обяснява Силвия Величкова.

Както сме писали, през 2021 г. Величкова помогна бродирано платно с дупнишка шевица да бъде спасено от разделяне на парчета и продажба извън България. Това платно, което е избродирано преди повече от 200 г., също е част от експозицията на музея в Дупница.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular