Мълния уби 32-год. Айдън Тифанов от Лъжница, докато катери Ореляк с мотор, оставя млада вдовица и сирачета (ОБНОВЕНА)

Екипът на ПСС в Благоевград

Спасителите Георги Ботев и Георги Илков превързаха ранен турист, паднал край Мечи връх в Рила

Гоцеделчевско потъна траур след внезапната смърт на 32-годишния моторист Айдън Тифанов. Смъртта застигна младия мъж под връх Ореляк, където го порази мълния. Младият мъж е от село Лъжница. Той предприел изкачване с мотор на връх Ореляк през Попови ливади с група от още 3-ма мотористи. В местността Добро поле ги застигнала страшна буря със силни гръмотевици, вследствие на които паднала мълния е убила на място младия мъж. Това са установили пристигналите на място спасители от Контролно-спасителната служба. Айдън е бил разпознат от овчар от неговото село, който наблизо имал кошара  с животни.

Екипи от около 10-ина спасители вчера с часове претърсваха района, тъй като имали сигнал, че освен четиримата мотористи там е имало и група туристи от Самоков и няколко семейства от гоцеделчевското село Борово, излезли на пикник.

Засега от Контролно-спасителната служба не съобщават за други  пострадали. Първоначалната информация беше, че убитият от мълнията мъж е от групата туристи от Самоков, но се оказа, че е от групата мотористи. Загиналият млад мъж е семеен, с малки деца. Бил е запален моторист и почти не пропускал през  почивните дни да посвети време за преходи с приятели от местния мотоклуб.

Същевременно турист пострада край Мечи връх в Рила. Планински спасители от Благоевград помогнаха на пострадалия в района на Мечи връх в Рила. Туристическа група тръгва от хижа „Македония” към хижа „Рибни езера”. След изкачването на голям Мечи връх един от туристите стъпва на голям лабилен камък, пада и получава фрактура на раменната става. Туристите от групата се обаждат за помощ на ПСС и оказват помощ на пострадалия с подръчни материали. Решават един от тях да го съпроводи обратно към хижа „Македония”. В 09,45 ч. на слизане от върха са пресрещнати от спасителите Георги Ботев и Георги Илков, които са дежурни в района на летовище “Бодрост”. На пострадалия е направена имобилизираща превръзка на лявата ръка. Съпроводен е до хижа „Македония”, след което е транспортиран до Спешен център – Благоевград.