Наводнение в Ново Делчево заради непочистен канал

Атанас Стоянов
  • Засегнати са мазета и гаражи на 4 къщи

 

Наводнение е станало в село Ново Делчево. То е предизвикано от проливните дъждове и от непочистен канал, който минава през населеното място, каза кметът на община Сандански Атанас Стоянов.
По думите му на място има екип на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, който да отводни засегнатите територии.

„Пострадали са 4 къщи, на които са наводнени мазета и гаражи. На място сме с „Пожарна безопасност и защита на населението“, за да отводним мазетата. С бързи стъпки ще направим всичко възможно този канал, който вероятно от десетилетия не е чистен, да бъде почистен максимално бързо, за да може да поеме и по-сериозни дъждове“, каза още Стоянов.
Той добави, че в четвъртък ще бъде създадена специална комисия, която да изготви план-сметка.
„В Ново Делчево е също директорът на „Напоителни системи“ Благой Дончев. Наводнението не е предизвикано от спукани стени на язовир или някакви водоеми, а е от проливния дъжд“, подчерта кметът на община Сандански.

 

Атанас Стоянов бе категоричен, че освен пострадалите 4 къщи няма опасност за други постройки, защото с багер е била отпушена най-тясната част на канала и водата се излива в близката река до село Ново Делчево. Кметът уточни, че към настоящия момент ситуацията е овладяна./Дарик