Sunday, May 19, 2024
HomeРегионНаградиха 3-ма директори в Рилския манастир за принос към образованието

Наградиха 3-ма директори в Рилския манастир за принос към образованието

Те получиха икони на Св. Иван Рилски и парични награди по 1000 лв.

 

 

 

Трима директори са носители на тазгодишната награда „Св. Иван Рилски“ за принос към образованието. Това са Жулиета Петкова от Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна, Пенка Калина-Колева от Начално училище „Любен Каравелов“ в Нова Загора и Теодора Сулева от Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии в Ямбол.

За шестнадесети път Министерството на образованието и науката отличи ръководители на училища за високи резултати в деня на светите братя Кирил и Методий 11 май. По традиция церемонията се състоя в Рилския манастир.

Игуменът на манастира Адрианополския епископ Евлогий и братството на Светата обител отслужиха благодарствен молебен в централния манастирски храм, в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, началници на регионалните управления на образованието, наградените директори на училища и ученици.

“Особено се радвам, че през последните години Министерството на образованието присъства всяка година на този благодарствен молебен, който е за всички учители и ученици в България. Вярвам, че благодатта ще се пренесе оттук чрез присъстващите за всички, които се трудят на това поприще”, каза в проповедта си игуменът на манастира. “Рилският манастир е многовековен център на духовност, книжовност и вяра. На датата 11 май  честваме делото на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий. Наградите, които връчваме днес са за високи постижения, отдаденост на просветителското дело и изключителна работа в системата на средното образование, но и с едно послание – да пазят завета на Свети Иван Рилски”, каза заместник – министърът Мария Гайдарова и връчи грамотите на директорите. Те получиха също икони на св. Иван Рилски, осветени в храма на Рилския манастир, и парични награди по 1000 лева.

Отличените директори имат дългогодишен опит, включват иновативни практики и технологии в обучението, работят по проекти и имат принос за развитието не само на своите училища, а на българското образование като цяло.

Всички наградени подчертаха, че призът е признание не само за техните усилия, но и за труда на учителските екипи, които те ръководят.

В условията на пандемията от COVID-19 под ръководството на Жулиета Петкова екипът й  организира обучение от разстояние в електронна среда за децата с нарушено зрение. За тях учителите заснемат клипове, в които по атрактивен начин поднасят учебното съдържание по различните предмети. За учениците с тотална слепота са разработени релефни изображения, тактилни карти и тестове на брайл.

Пенка Калина-Колева е директор на средищно училище. Под нейно ръководство в качеството й на учител и на директор учениците се ангажират с екологична и природозащитна дейност. Калина-Колева има множество публикации, свързани с образованието, гражданското, екологичното и нравственото  възпитание. Учителите в нейния колектив са автори на електронни образователни ресурси. В училището ученици и учители постоянно повишават дигиталните си компетентности.

Директорът на Професионална гимназия по лека промишленост, екология и химични технологии в Ямбол Теодора Сулева има съществен принос за осъвременяване и поддържане на материално-техническата база, за изработване и реализиране на стратегии и програми за иновативно развитие на училището. Нейният екип участва в много национални програми и проекти. Сулева създава благоприятни и иновативни условия за учене и работа, а екипът и въвежда съвременни методи на преподаване.

За наградата бяха номинирани 26 директори на образователни институции от цялата страна. Работна група в МОН избра победителите по критерии, които включват креативност при обучението от разстояние в електронна среда, целенасочено създаване на среда и условия за повишаване на дигиталните компетентности на учениците и учителите, разработване и внедряване на дигитално образователно съдържание и на електронно обучение, прилагане на електронни форми на управление и взаимодействие. Оценява се също приносът за създаване на култура за развитие и прилагане на образователни иновации, както и на условия за сътрудничество и ефективна комуникация и отношения на загриженост между всички участници в образователния процес. Наградата се дава за последователна и целенасочена работа по обхвата на децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование. Отчитат се също доказани високи резултати в образователния процес – призови места на ученици и учители в национални и международни състезания и олимпиади.

RELATED ARTICLES

Most Popular