Wednesday, June 12, 2024
HomeСкоростиНадцакването продължава: Италианските власти конфискуваха автомобили Fiat заради италианско знаме по каросерията

Надцакването продължава: Италианските власти конфискуваха автомобили Fiat заради италианско знаме по каросерията

Италианската полиция конфискува 134 автомобила Fiat заради малък фабрично монтиран флаг на каросерията. Властите конфискуват колите заради незаконно използване на италианския флаг, тъй като колите са произведени в Мароко.

Помните ли как най-малкият кросоувър на Alfa Romeo трябваше да се казва Milano? Преименуван бе скоропостижно на Junior, след като италианските власти не останаха доволни от оригиналното име.

Италиански закон не позволи на Stellantis да използва италианското име за новия си модел, тъй като той се произвежда извън страната. От друга страна шефът на Stelantis Тавареш заплаши със закриване на фабрики в Италия и с масовото разпространение на китайски автомобили на Апенините и в Европа. Последното е на път да се осъществи още тази година с марката Leapmotor, за която ви разказахме подробно.

Сега пак се случва нещо подобно, но с друга марка на Stellantis – Fiat. Проблемът този път е с продажбата на Topolino в Италия. Градският автомобил, който технически е ATV, запазва историческото си име, но трябва да се отърве от малкото италианско знаме.

Поради това 134 екземпляра от Topolino са задържани от италианската полиция в пристанищния град Ливорно в Тоскана. Според италианските власти страничният флаг, разположен до дръжката на вратата, не трябва да бъде там или където и да е другаде.

Малката електрическа кола не се произвежда в Италия – производството се извършва в завода Kenitra в Мароко. Тук се сглобяват и сродните модели Citroеn Ami и Opel Rocks Electric.

Законът, забраняващ на Fiat да използва италианския флаг върху продукти, произведени другаде, датира от декември 2003 година и гласи: „Внос и износ с цел комерсиализация или продажба, или извършване на действия, ясно насочени към продажбата на продукти, които съдържат фалшиви или подвеждащи признаци за произход, е престъпление и е наказуемо по чл.517 от Наказателния кодекс.

Престъпление е поставянето на щампа „Произведено в Италия“ върху продукти и стоки, които не произхождат от Италия, съгласно европейските правила за произход. Нарушителят се наказва с административна глоба от 10 000 до 250 000 евро.

На Stellantis не му остава нищо друго освен да махне знамето, за да продаде запорираните автомобили. Представител на Stellantis каза пред La Repubblica, че Fiat “работи в пълно съответствие с правилата”, като ясно показва къде се произвежда Topolino, без да се опитва да подведе клиентите. Компанията се съгласи да премахне проблемния стикер.

Странното в цялата тази история е, че Fiat представиха възроденото Topolino преди година. Това означава, че италианските власти са имали достатъчно време да предупредят Stellantis, че колите им могат да бъдат конфискувани. Има и доста други странности в случая с тълкуването на този закон, защото никой не е забранявал, нито на Kia, нито на Nissan да кръщават моделите си с емблематични италиански имена, като Sorento и Murano./ fakti.bg

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular