Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниСвятНад 1 милион евакуирани след циклон в Бангладеш и Индия

Над 1 милион евакуирани след циклон в Бангладеш и Индия

Повече от 1 милион души в Индия и Бангладеш бяха евакуирани от домовете си преди циколна „Рамал”, предаде Си Ен Ен. Четирима са починали.

Тропическият циклон „Рамал” достигна Бангладеш в неделя. Проливен дъжд и силни ветрове продължават да се движат във вътрешността на Източна Индия. Много паднали дървета блокират оттичането на водата и превръщат пътищата и улиците в реки. Доброволци и военни са мобилизирани да помогнат при почистването и да раздадат храна и вода на разселените семейства.

Циклонът се движи на места с до 135 километра в час на север през Бангладеш и бреговете на Западна Бенгалия, каза индийският метеорологичен отдел. Около 2 милиона души живеят в засегнатите от бурята райони.

Особено уязвима група са общностите на рохингите без гражданство, които са избягали от Мианмар по време на военни репресии през 2017 г. Те живеят в най-големите бежански лагери в света, които са изложени на риск от свлачища и наводнения поради крехката структура на техните убежища. Много от тях живеят в навеси от бамбук и брезент, разположени на хълмисти склонове, които са изложени на силни ветрове и дъжд.

RELATED ARTICLES

Most Popular