Над 1500 литра нелегална ракия са открити в Троянския манастир

28-12-02-r-snimki-429215

Над 1500 литра нелегална ракия са били открити в Троянския манастир от митнически служители, съобщават от Агенция “Митници”.
От там допълват, че митническите служители извършили в сряда (8 февруари) рутинна проверка на търговски обекти на територията на Троянската света обител, в които се предлагат алкохолни продукти. Установено било, че предлаганата стока е с валиден акцизен бандерол. При последваща проверка на едно от избените помещения митническите служители открили 1500 литра ракия в пластмасови бутилки и бидони без документи за платен акциз, както и 372 бутилки по 0,5 л ракия без бандерол. Игуменът на манастира Велички епископ Сионий каза, че намереното количество ракия е колекция на светата обител, събирана много години от неговите предшественици и трябва да остане в манастира като традиция и спомен, защото никога не е използвана за търговска цел.
“Най-старата е от 1965 г. Ракията е подредена за богатство, красота и хармония на тази изба, която е традиционна за района и олицетворява цяла една епоха. В района основното занимание на населението е било сливовите градини и производството на ракия”, заяви той. Дядо Сионий допълни, че ракията е била запечатана по надлежния ред според законите на страната. Част от нея е взета за необходимите проби. По думите му от Агенция “Митници” са проявили разбиране и предстои подписване на споразумение, с което от манастира ще бъде платен акциз на ракията, за да може тя да остане в светата обител.