Над 1500 подписа събраха жители на Яхиново срещу изграждането на цех, склад и автосервиз в района

  • Ако се преработва и рециклира безопасно в Италия, защо не продължат да го правят там, попита Вергил Кацов

 

Повече от 1500 подписа са събрани от жители на с. Яхиново и околните села срещу намерението за изграждане на цех за преработка и рециклиране на пластмасови изделия, склад за нехранителни стоки и автосервиз. Инвестиционното намерение разбуни духовете в едно от големите села в района. Притесненията на жителите на с. Яхиново са, че цехът ще се намира в близост до домовете им, ще бъдат замърсени почвата, въздухът и водата. Определеният терен се намира в стопанския двор. „Теренът е песъчлив и такива ями, каквито искат да изграждат, ще доведат до замърсяване на водите на река Джерман. Земите ще бъдат отровени!“, коментира кметът на селото Софка Скоклева. Хората са категорични, че няма да позволят това да се случи.

В инвестиционното намерение се посочва, че не се очаква замърсяване и дискомфорт на околната среда, но яхинци не са на това мнение. Според тях инвеститорите, които живеят в Италия, имат подобен цех там и искат да го преместят в селото. „Ако се преработва и рециклира безопасно в Италия, защо не продължат да го правят там?“, коментира Вергил Кацов, който е общински съветник и жител на Яхиново. Той обяви, че ще запознае колегите си в местния парламент, тъй като след издаване на ОВОС ще се иска решение от ОбС. „Не се съмнявам, че инвеститорите ще направят добра опаковка, но наш е ангажиментът да припомняме какво се случва с подобни складове, скоро горя такъв под моста на магистралата. Притесняваме се не само от отделяне на газовете, но и от складирането на такива материали на 50-100 метра от къщите ни“, каза още Кацов. Той допълни, че според намерението преработката ще се извършва чрез отмиване, което е още по-притеснително, тъй като подпочвената вода е близо до повърхността. Вече е създаден 7-членен инициативен комитет, който още в четвъртък ще изпрати възражението до МОСВ, РИОСВ и кмета на община Дупница. В комитета са включени петима жители на селото, както и кметът Софка Скоклева и общинският съветник Вергил Кацов.
В инвестиционното предложение се посочва, че за реализиране на намерението не се предвиждат дейности и съоръжения, в които да се използват опасни химични вещества. „В сградата се предвижда да има монтирани машина за раздробяване на пластмаса, вана за изпиране на пластмаса и машина за гранулат. Гранулатът ще се пакетира в чували, като същите ще се съхраняват в склада за нехранителни стоки. Производителността на машината е 500 кг/час. Имотът е собственост на възложителя. /Дарик