Над 18 млрд. евро са усвоили общините от влизането ни в ЕС

От началото на членството на България в ЕС общините у нас са усвоили над 18 млрд. евро по кохезионните програми на съюза. Това съобщи изпълнителният директор на сдружението на общините Силвия Георгиева на форум на експертите по европейски проекти и програми. Въпреки това неравенствата между отделните региони се задълбочават, уточни тя.

В България няма община, която да не се е възползвала от различните европрограми за развитие, а най-много средства по програми за обновление са отишли за възстановяването на училища, детски градини и болници, културни и административни институции, както и на многофамилни жилища. Това е част от равносметката за изминалите два програмни периода от 2007 година насам, съобщи Георгиева.

Според нея обаче за 12 години освен ползи от усвояването на евросредствата, възникват и проблеми като дисбаланса между отделните региони:

“Какво от това, че инвестирахме 18 млрд. евро, освен това, което се вижда. Намалихме ли регионалните диспропорции? Не ги намалихме, напротив – задълбочихме ги. Разчитахме изцяло и само на европейските фондове, за да подобрим средата на живот в България, а не ги виждаме като допълващо финансиране на една истинска национална регионална политика, осигурена с национален ресурс.”

Според Силвия Георгиева изостаналите региони трябва да получават целенасочена държавна подкрепа, а не да разчитат единствено на европрограмите./БНР