Над 500 българи и македонци пяха организирано две песни в опит за рекорд в Книгата на Гинес, хванаха се на хоро в центъра на Кюстендил

Участиците се включиха с голямо желание
Участиците се включиха с голямо желание

Под диригентството на Ивана Джурджевич и Димитър Цветков присъстващите пяха „Болен ми лежи Миле Попйорданов” и „Брала мома къпини”

Над 500 българи и македонци пяха заедно
Над 500 българи и македонци пяха заедно
Изпълненията бяха под съпровод на различни музикални инструменти
Изпълненията бяха под съпровод на различни музикални инструменти
В края се изви и общо хоро
В края се изви и общо хоро

Над 500 българи и македонци се събраха пред читалище „Братство 1869” в Кюстендил в опит да поставят рекорд по организирано изпълнение на две общи песни и то да бъде вписано в Книгата на рекордите на Гинес. В пространството на културната институция участници в XII Международен фестивал на шлагерната и стара градска песен „Пей сърце”, както и случайни хора изпяха масово песните – „Болен ми лежи Миле Попйорданов” и „Брала мома къпини”. Първото изпълнение бе под диригентството на Ивана Джурджевич, а втората песен на кюстендилеца Димитър Цветков.

Иван Андонов
Иван Андонов
Димитър Цветков
Димитър Цветков

„Едно такова съвместно изпълнение до сега не е правено, а идеята се породи от факта, че в продължение вече на доста години ние работим отлично с много организации и състави от Р Македония. Тази година във фестивала “Пей сърце” има представители на от почти всички културни институции от нашата западна съседка и така се породи идеята да направим нещо заедно. Разбира се, че всичко стана спонтанно и няма да има представител ит Книгата за рекорди Гинес, ние от НЧ „Братство 1869”, като организатори подготвихме документи и ще предоставим всички документи и видеа от проявата. Ако бъдем одобрени добре, ако не бъдем, ще се готвим за следващата година, като предварително ще поканим представител от Гинес и ще опитаме пак”, каза председателят на читалище Братство Иван Андонов, който също се включи в общото изпълнение.

“Избрахме „Болен ми лежи Миле Попйорданов” и „Брала мома къпини”, които са български народни песни от Вардарска Македония и за радост повечето от участниците ги знаят и нямахме проблеми нито с пеенето, нито със свиренето. Самият фестивал и участниците са много добре подготвени, като до момента има две групи, които се открояват, но след последното изпълнение ще решим кой е най- добрия”, сподели Димитър Цветков, който е член на журито.

Такава инициативата се прави за първи път в България и определено се радваше на голям интерес, а в края на изпълнението участниците извиха и българско хоро.

Фестивалът “Пей сърце” се организира от читалище „Братство 1869” и община Кюстендил, под патронажа на кмета  Петър Паунов. Целта му е съхраняване и популяризиране на шлагерната и старата градска песен, възраждането и за нов живот и приобщаване на младите хора към нейната лиричност и красота. По думите на Андонов над 1 000 изпълнители се изявяват тази година на сцената на читалището. Те се оценяват от професионално жури с председател проф. Панайот Панайотов, музикант и преподавател в Нов български университет и СУ “Св. Климент Охридски”.