Най-старите коли аут от идеалния център на София

Живеещите в района и хората с увреждания ще подават молби до ЦГМ, ако нямат стикер за платено паркиране

 

Над 30-годишните коли на бензин и над 20-годишните с дизелови двигатели няма да могат да се движат в идеалния център на София от петък.

Ограничението от 1 декември се отнася за колите, чиято дата на първа регистрация е до 1 юли 1992 г. с бензинови двигатели и до 2002 г. за дизеловите, се отнася за зоната, наречена “Малък ринг”.

Тя е затворена между булевардите „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“, „Ген. Скобелев“, ул. “Опълченска” и бул „Сливница“.

Забраната ще е в сила до 1 март, а целта е да се облекчи замърсяването на въздуха през студените и мъгливи месеци.

Включването на централните части на града в рамките на нискоемисионните зони “прекъсва” най-пряката автомобилна връзка между западните и източните квартали на града, като по този начин намалява привлекателността на придвижването с личен автомобил.

Изключения има за хората, които живеят в идеалния център. При наличие на издаден стикер за паркиране (по местоживеене) в рамките на платените зони в града, няма да има нужда да се подава заявления, като данните на гражданите и автомобилите им ще бъдат автоматично отчетени в работата на контролиращата система. Ако граждани, живеещи в рамките на нискоемисионните зони нямат издаден такъв стикер, те ще трябва да подават молба до ЦГМ, за да бъдат изключени от забраните. Същото се отнася и за хората с увреждания, като те ще могат да регистрират до 2 броя автомобили, с които да преминават през зоните, предвижда наредбата за нискоемисионните зони в София.

Тя бе подготвена от екипа на кмета Йорданка Фандъкова. През лятото на миналата година „Демократична България“ поиска отлагане на гласуването за допълнително прецизиране на текстовете, които бяха приети в края на 2022 г.

Те предвиждат най-старите коли да не могат да преминават и през “Голям ринг” – оградена от булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“ от 1-ви декември 2025-а година. / offnews.bg