Thursday, June 13, 2024
HomeРегионПерникНай-старото училище в Перник с голям празник за 180 г.

Най-старото училище в Перник с голям празник за 180 г.

180 години от началото на просветното дело в Перник  и създаването на VI СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ отбелязаха учителският колектив и учениците на училището. Съвременното училище е приемник на създаденото през 1843 г. килийно училище при храм „Св. Георги Победоносец“. Гости на събитието бяха кметът на Община Перник Станислав Владимиров, Областният управител Людмил Веселинов, началникът на РУО-Перник Ваня Коконова, както и директори на училища в Перник. Учениците на VI СУ пък бяха подготвили богата и пъстра празнична програма.

„Днес празнуваме 180 години история на най-старото школо в Перник, родено в далечната 1843 г. и преминало през времето, за да се превърне в символ на развитието, духовността и знанието в нашия град. Величествена е историята на нашето училище, родено в тъмнината на робството и нагърбило се с тежката си мисия да изведе селището от мрака, за да крепне българският дух“, каза директорът на училището Адриана Ольова. Тя добави, че училището е гордо и с настоящето си – иновативно, глобално, удостоено със званието „Аз гарантирам щастливо детство“ от Държавната агенция за закрила на детето. „Нашите деца еднакво добре познават българските традиции и боравят със съвременните технологии, изработват значими проекти, атрактивни са и нашите нови и утвърдени специалности. Затова спокойно и уверено гледаме в бъдещето“, каза още директорът на VI СУ „Св.Св. Кирил и Методий“.

„180 години са период, дал много на нашия град и на VI СУ „Св.Св. Кирил и Методий“, защото поколения са попили знанията на десетките учители и са израснали като силни и истински българи“, каза в приветственото си слово кметът на община Перник Станислав Владимиров. Той благодари на ръководството на училището, че не спира да го развива и призова учениците да се вслушват в своите учители и да попиват знанията, предадени им от тях. „Упоритостта на директора г-жа Ольова и нейния екип направиха така че VI СУ да бъде давано за пример не само в Перник, но и в цяла България“, заяви Владимиров.

„Тази година вашето прекрасно училище празнува 180 години от създаването си. Не случайно училището носи имената на славянските първоучители. То е първото учебно заведение в Перник и е възпитавало поколения перничани още преди да бъде създадена модерната българска държава“, каза областният управител Людмил Веселинов.  Той призова учителите да продължават да предават своята любов към науката, възпитавайки в своите ученици доброта и мъдрост, упоритост и стремеж към нови върхове, а учениците да бъдат упорити и уверено да следват мечтите си.

RELATED ARTICLES

Most Popular