Напредък! Благоевградчанин с приз „Предприемач в науката“

Създаде робот за хора след инсулт

 

Възпитаникът на Математическата гимназия в Благоевград с  профил информатика и английски език Петко Стоев стана победител в петото издание на конкурса за млади учени „Предприемач в науката“ на фондация „Карол Знание“.

Той е докторант от секция Кибер-физични системи към Института по информационни и комуникационни технологии – БАН. Неговият проект, който спечели наградата от 30 000 лв., е за рехабилитационен робот тип екзоскелет – медицинска система за възстановяване на пациенти след инсулт и тежки травми на горните крайници. Победителят бе избран сред много оспорван финал от 16 проекта на млади учени от цялата страна.

Разработката е прототип на робот тип екзоскелет, който да предостави възможност за рехабилитация на пациенти, за да се облекчат значително пациентите и медицинските експерти в процеса на възстановяване след инсулт или злополуки. Роботът ще бъде базиран на принципа на телемедицината. Ще изпълнява рехабилитационните процеси автономно, след като му бъдат зададени дистанционно управляващи параметри от медицинско лице. За осъществяване на дистанционна връзка ще бъде разработено приложение за отдалечен контрол.

В момента липсват интелигентни телеуправляеми рехабилитационни роботи, позволяващи пълноценна рехабилитация в домашни или болнични условия на пациенти. Разработването на такъв иновативен робот ще допринесе за мащабни, навременни, достъпни и лесни за провеждане рехабилитационни процедури, убеден е екипът, който стои зад разработката. С помощта на роботизираната система ще се предотвратят претоварвания или усложнения и ще се ускори възстановителният им процес.

Разработката е приложима едновременно за лява и дясна ръка. Това ще направи роботът първи по рода си не само у нас. Проучванията на екипа показват, че досега подобен продукт не е реализиран.

Името на робота ще бъде Re4Life. Ще бъде предлаган на болници, рехабилитационни и терапевтични центрове, които ще отдават устройството за възстановяване на пациентите в домашни условия.

„На пазара няма робот, който да позволява пълноценна рехабилитация в домашни условия. Ние даваме това решение. Това е нереализирана досега новост, даваща възможността за пълно рехабилитиране в домашни условия напълно автономно, на базата на теле-медицината“, каза Петко Стоев.

Рехабилитационния робот разработва с голям екип, който включва хора с различни умения и опит, някои от които работят в чужбина. С тях възнамерява да основе едноименна компания Re4Life.