Настаниха 9-годишния Веско в Парка за танцуващи мечки в Белица

  • От “Четири лапи” се надяват той да се чувства по-добре в новия си дом

 

9-годишно мече от Софийския зоопарк вече има нов дом. Със специализиран автомобил животното е транспортирано от София до Парка за танцуващи мечки в Белица. В момента е настанен в самостоятелна бърлога, за да може да се адаптира в новата среда, казаха от „Четири лапи”. Предстои му и допълнително захранване, за да качи необходимите килограми. Преди да пристигне в Белица, Веско е бил подложен на пълни изследвания, прегредан е на ехограф и скенер.

Веско е роден във Варненския зоопарк, но бил преместен в София. Историята му започва преди 9 г., когато във Варненския зоопарк се появяват на бял свят две мечета, но не са имали условия да ги гледат. Затова ги транспортират в спасителен център в Столичния зоопарк. Едното мече намира своя нов дом в зоопарк в Унгария, а другото е трябвало да бъде транспортирано в азиатски зоопарк.

За нещастие плъзва епидемия и така транспортирането не се е осъществило. Веско е живял 8 г. в Столичния зоопарк. Мечето има поведенчески и физически отклонения – слабо е, леко прегърбено и не се знае на този етап дали това е генетичен проблем.

От “Четири лапи” водят преговори повече от 4 г. мечето да бъде преместено в Белица. Не се очаква Веско да заспи зимен сън, но от “Четири лапи” се надяват мечето да се чувства много по-добре, защото ще бъде поставено в по-широко помещение, за разлика от това, в което е живяло в Столичния зоопарк.