Наш милиардер от Канада строи военен завод до Благоевград

Сензационна новина от центъра на Пиринско. Наш емигрант, собственик на една от най-големите фирми в света за бронирани автомобили, иска да строи втори завод у нас – в Благоевград. Антон Стефов, собственик на водеща световна компания в отбранителната индустрия, ще прави първа копка на завод за бронирани автомобили в Бургас на площ от 150 дка и с инвестиция за 20 милиона лева. Планира да изгради такъв и в родния си Благоевград.

Заводът ще осигури 500 работни места и заплати няколко пъти над средната за страната. Стефов е избрал и мястото за предприятието, а това е районът на бъдещата индустриална зона след кръговото при Зелен дол. Община Благоевград вече е предприела крачките за изграждане на зоната като са внесени искания за съгласувателни процедури в РЗИ, РИОСВ и Басейнова дирекция. Изчаква се становището на институциите.

На годишната среща на Национален индустриален Клуб “Отбранителна индустрия”, Антон Стефов направи презентация на заводите за бронирани машини на компанията си в САЩ, Канада, ОАЕ, Турция и предстоящия старт на завода в Бургас. Тогава бе обявено, че предстои строителство на втори завод в новата индустриална зона в Благоевград и евентуално трети в Пловдив.

Замисълът на Клуб “Отбранителна индустрия” и компанията на Стефов е на територията на Индустриална зона – Благоевград, около завода за бронирани автомобили, да се създаде международен индустриален клъстер от фирми, които работят като подизпълнители и партньори на основния завод. Той ще е ядрото на клъстера, като намеренията са да бъдат открити производства на дронове, части за авиационната индустрия и други високотехнологични и иновативни производства.

Фирмата на Стефов има заводи в САЩ, ОАЕ и Турция с филиали във Великобритания, Ирак и Пакистан.

Антон Стефов е роден в Благоевград, в семейството на лекари. На 35 години емигрира в Канада и създава първата си компания за брониране на автомобили. Като възпитаник на благоевградската Национална хуманитарна гимназия, той искаше да изгради актова зала в гимназията, за която да дари 400 хил. лв. Административни пречки обаче все още не позволяват това да се случи.