Saturday, July 27, 2024
HomeБизнесНаш милиардер от Канада строи военен завод до Благоевград

Наш милиардер от Канада строи военен завод до Благоевград

Сензационна новина от центъра на Пиринско. Наш емигрант, собственик на една от най-големите фирми в света за бронирани автомобили, иска да строи втори завод у нас – в Благоевград. Антон Стефов, собственик на водеща световна компания в отбранителната индустрия, ще прави първа копка на завод за бронирани автомобили в Бургас на площ от 150 дка и с инвестиция за 20 милиона лева. Планира да изгради такъв и в родния си Благоевград.

Заводът ще осигури 500 работни места и заплати няколко пъти над средната за страната. Стефов е избрал и мястото за предприятието, а това е районът на бъдещата индустриална зона след кръговото при Зелен дол. Община Благоевград вече е предприела крачките за изграждане на зоната като са внесени искания за съгласувателни процедури в РЗИ, РИОСВ и Басейнова дирекция. Изчаква се становището на институциите.

На годишната среща на Национален индустриален Клуб “Отбранителна индустрия”, Антон Стефов направи презентация на заводите за бронирани машини на компанията си в САЩ, Канада, ОАЕ, Турция и предстоящия старт на завода в Бургас. Тогава бе обявено, че предстои строителство на втори завод в новата индустриална зона в Благоевград и евентуално трети в Пловдив.

Замисълът на Клуб “Отбранителна индустрия” и компанията на Стефов е на територията на Индустриална зона – Благоевград, около завода за бронирани автомобили, да се създаде международен индустриален клъстер от фирми, които работят като подизпълнители и партньори на основния завод. Той ще е ядрото на клъстера, като намеренията са да бъдат открити производства на дронове, части за авиационната индустрия и други високотехнологични и иновативни производства.

Фирмата на Стефов има заводи в САЩ, ОАЕ и Турция с филиали във Великобритания, Ирак и Пакистан.

Антон Стефов е роден в Благоевград, в семейството на лекари. На 35 години емигрира в Канада и създава първата си компания за брониране на автомобили. Като възпитаник на благоевградската Национална хуманитарна гимназия, той искаше да изгради актова зала в гимназията, за която да дари 400 хил. лв. Административни пречки обаче все още не позволяват това да се случи.

RELATED ARTICLES

Most Popular