Friday, June 21, 2024
HomeРегионПерникНа референдума в Божурище 97% гласуваха против проучванията за златодобив

На референдума в Божурище 97% гласуваха против проучванията за златодобив

Проучвателната площ обхваща и община Брезник

Жителите на град Божурище проведоха референдум и категорично отхвърлиха предложението и намерението на инвеститори, които искат да започнат проучване за злато в района. 97% от жителите гласуваха против.

Историята започва преди 6 години, когато Министерството на енергетиката разрешава на инвеститори да започнат проучване за добив на злато и други полезни изкопаеми от земята край Божурище и района. Местните хора обаче разбират преди едва няколко месеца и започват активна кампания против това, съобщава БНТ.

Нашият град е с изключително чист въздух и ние се гордеем с него. Проучвателната площ заема 194 кв. км и обхваща територията на пет общини – София (Банкя), Божурище, Драгоман, Сливница и Брезник. Да, това е проучвателна дейност, но тя е неизменна част от процеса по отдаване на концесия. Жителите и гражданите на общината сме достатъчно интелигентни и проучихме това нещо”, обясни Горица Николова, жител на Божурище.

Николова посочи, че референдумът е единственият демократичен и културен начин гражданите да заявят своята позиция.

„Смятам, че община Божурище категорично я заяви вчера с огромната си, изключителна активност за държавата”.

Според Николова Столичният общински съвет би трябвало да е притеснен от развитието на минна дейност на прага на София и се надява, че скоро общинарите също ще заемат позиция. Екипът ни потърси кмета на Божурище за интервю, но той бе извън града и не успя да застане пред камерата ни.

Основните притеснения на жителите на Божурище са свързани с чистотата в региона.

„При една такава тежка индустрия замърсяванията влизат в почвата и стигат до водата. Избрали ме да живеем на това място заради чистотата на въздуха, заради природата, заради това, че тук има общност, която защитава интересите си”.

Екокомисията в Столичния общински съвет също се обяви категорично против проучванията за златодобив в региона, но хората все още очакват конкретни действия.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular