На 107 г. баба Матена е най-възрастната българка

11-12-02-na-107-g-baba-matena-e-naij-vyzrastnata-bylgarka-425132Достолепната баба чукнала рекордната възраст миналата седмица – на фаталния петък, 13-и. Надживяла е не само съпруга си, но и синовете си. Баба Матена е от ивайловградското село Ламбух, но в момента живее в Дома за стари хора в Ивайловград, тъй като е необходимо постоянно да получава медицинска помощ. “Получи се много хубав рожден ден, както винаги през последните години. Дойдоха местни управници и стана приятен празник. Имаше и танцов състав, който да забавлява присъстващите”, разказа пред “България Днес” директорката на социалното заведение Величка Попова. Столетницата впечатлява хората с положителната си енергия и силата на духа. Тя благодарила на всички за вниманието, което й оказват хората дори и на тази възраст. За жалост след партито баба Матена се разболяла и последните няколко дни е на легло. Вдигнала температура и изобщо не се чувства добре. “Не е само тя, разболяха се много от възрастните хора. Лекарите едва смогват да обърнат внимание на всички. Не знам дали е от грипа, но се надявам всички скоро да оздравеят”, каза още Попова.

Най-голямата радост на 107-годишната жена са плодовете и сладките изделия. “Възрастните хора са като децата – храната е нещото, което най-силно ги радва и ги прави щастливи. Баба Матена обича да си похапва и се чувства добре от това”, добави Попова.

Рекордьорката е родена в село Голям Дервент на 13 януари в далечната 1910 г. Там фамилията й имала голяма къща, но през 1913 г. домът бил опожарен, а роднините й избити. По време на Балканската война преживяла драмата на тракийските бежанци. Впоследствие се заселила в село Ламбух и обичала да казва, че това място е като родно за нея. В населеното място се омъжила, отгледала децата си и пак там погребала най-близките си. Докато била по-млада и краката я държали повече, баба Матена биела камбаната на църквата. Съселяните й до ден днешен разказват, че отглеждала зеленчуци в градината си и правела много вкусно шипково вино. В пограничното село на брега на река Арда към днешна дата живеят едва 40-ина души и възрастна жена трудно би се справила сама с оцеляването си.

Предишният рекорд за най-възрастна българка се държеше от Мария Мухова от панагюрското село Оборище. Възрастната жена беше на 106 години, но през март 2016 г. почина и първото място беше заето от баба Матена.