„Невестата“ Борислав Манов и „женихът” Йорданка Карагогушева спечелиха плакет за най-оригинална младоженческа двойка на кукерския фестивал в Симитли

Бабугерите от петричкото село Коларово обраха две награди

11-05-01-15

Сурвакарска дружина „Бабугери“ от петричкото село Коларово направи истински фурор по време на 14-ия фестивал на кукерските маскарадни игри „Симитлия – древната земя на кукерите“, състоял се през уикенда в Симитли. Това беше единствената гостуваща група от община Петрич, която си тръгна с две награди. Така наречените страховити „дзверове“ бяха отличени с 3-то място за най-добра маска за бабугер, а Йорданка Карагогушева в ролята на „жених“ и „невестата“ Борислав Манов спечелиха плакета за най-оригинална младоженческа двойка.

11-05-01-22
Сурвакарска дружина „Бабугери“ от петричкото село Коларово си тръгна от фестивала в Симитли с две награди.

 

От досегашните си участия в Симитли коларовци вече имат първо място за най-добра маска, спечелена от Христо Мицков и първо място за най-добра гостуваща група. Димитрина Карагогушева, Стефани Точкова и петгодишният бабугер Николай Граминов предвождаха дефилето на групата. Тя наброяваше общо 48 бабугери и традиционни и съвременни персонажи. Публиката се дивеше на „двугърбата камила“ на Христо Мицков, Иван Марчев и „камиларя“ Мартин Льонов, „старата мечка“ Сотир Терзиев и младото „мечкарче“ Красимир Папудов, „дзверовете“ Костадин Костов, Димитър Терзиев, Димитър Чиликов, Димитър Гогов, Костадин Пасков, Георги Костадинов, Васил Николов, близнаците Петър и Павел Ръжданови, Петър Попов, Александър Чанков и „бабугерското“ семейство Силвия и Емил Нашкови и дъщеря им Мария. Невиждана атракция за журито и публиката на препълнения стадион „Септември“ в Симитли беше пресъздаването на специфичния за село Коларово обичай „Свекърско оро“, с който някога са завършвали коларовските сватби. Обредната кулминация на ритуала е ритуалното запалване на шапката на свекъра и счупването на стомната на свекървата, който символизира предаването на „властта“ от старите на младите стопани на къщата. Кметът на село Коларово Атанас Гошев, секретарят на коларовското читалище „Яне Сандански – 1952“ Евгени Гоцков и ръководителят на групата Димитър Тренчев цял ден приемаха поздравления на почитатели и покани на партньори от близо и далеч за бъдещи участия и съвместни проекти.