Нено Димов остава в ареста

Снимка:БНТ

Бившият екоминистър Нено Димов, обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник, остава за постоянно в ареста. Това реши след повече от 4 часа заседание Апелативният специализиран наказателен съд. Решението е окончателно.

Апелативните магистрати потвърдиха определението на спецсъда с мотива, че има опасност Димов да извърши нови престъпления, както и да повлияе на свидетели.

Съдиите взеха под внимание свидетелски показания, в които се твърди, че министърът координира правомощията на другите служители, осигурява информация и ръководи министерството и не може да се оправдава с това, че се е доверявал на експертите си, без да проверява. Една от свидетелките, Мая Дряновска, която е експерт в екоминистерството, е казала, че в началото на 2019-а, при изготвянето на годишния график, е имало три варианта, като при много суха година прогнозният график е бил в язовира да има малко над 3 млн. куб. метра вода. Максималният обем в язовира е 25 млн. куб. метра вода. Пак тя разказала пред разследващите, че в началото на 2020 г. й се е обадил мъж, който се е представил като изпълнителен директор на “Стомана Индъстри”. Той й казал, че Нено Димов го е насочил да се свърже с нея, за да се отпусне за промишлени нужди вода от язовира, тъй като се очаквало през зимните месеци януари и февруари алтернативният източник, който ползва дружеството, да замръзне.

Подаването на вода от „Студена” към „Топлофикация”-Перник и „Стомана индъстри” са спрени от ноември м.г.

От изнесената информация става ясно още, че Димов е знаел, че от пролетта на м.г. водата в яз. „Студена“ намалява, но въпреки тези данни МОСВ е разрешавало ползването на вода от ТЕЦ „Перник” и „Стомана индъстри“. Магистратите бяха категорични, че бившият екоминистър е съзнавал какво прави.

Съдиите са категорични, че бившият министър е бил уведомяван редовно за намаляването на водата и въпреки това той не е предприел никакви действия, вследствие на което е настъпила щета, която обаче е още рано да се каже каква точно е. В същото време над 97 000 перничани търпят криза, която не се знае докога ще продължи.

Нено Димов от своя страна посочи пред съда, че се е доверявал на експерти.

Според адвоката на Димов Ина Лулчева цялото обвинение срещу бившия екоминистър се базира на предположения.

Прокурорът Росица Славова разкри какво съдържат новите два тома по делото и че щетата за държавата е в резултат на огромната разлика в цената на водата, заплащана от индустрията и перничани.

“Събраните нови доказателства съдържат разпити на свидетели основно от дирекция “Управление на водите” в МОСВ. Експертите са обяснили механизма, по който се изготвят проектомесечните графици по отношение на водоподаването на водния ресурс от яз.” Студена”. Крайното решение се е взимало от Нено Димов, бивш министър на околната среда и водите”, заяви тя и добави: „По отношение на причинената щета трябва да се има предвид, че водата за промишлени нужди е платена на цена от 13 стотинки, а за същата тази вода гражданите плащат по 2 лв.”, уточни Славова.

Тя е убедена, че ако не е била подавана вода към “Стомана” и ТЕЦ „Перник”, сега перничани е нямало да бъдат на режим.

По думите й предстои да бъдат назначени експертизи, които да докажат на каква цена е закупуването водата от индустрията и гражданите, защото разликата е огромна, поясни прокурорът.

Според адвоката на Нено Димов Ина Лулчева, която не присъства на четенето на определението на апелативните съдии, заиграването с цената на водата е некоректно, защото тя не се определя от екоминистъра.

“Нито една заявка за вода не е ограничена заради промишлената. Министърът управлява водите, не цените. От това щета няма, защото предприятието има право да получи вода, при положение че има капацитет и да плати цената, на която се отпуска”, каза Лулчева.

Тя посочи още, че прокуратурата е признала, че всички изнесени данни от нея са предположения, които тепърва ще доказва с назначаването на експертизи.

“Това означава, че не може да има обосновано предположение за извършено престъпление, защото няма факти по делото, които го установяват”, заяви тя и добави, че обвинения не може да се повдигат само на базата на свидетелски показания.

Нено Димов е обвинен в качеството си на министър на околната среда и водите за умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник. Според прокуратурата Нено Димов не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода.Източник:БГНЕС