Николай и Михал Герасимови живеят в блок на ужасите в Бобов дол: Фасадата се разпада, виси арматура, покривът е на решето, вътре ходим с чадър

Герасимови газят в апартамента си вода до колене след проливните дъждове, от фасадата непрекъснато валят парчета.

Купихме апартамента за 5000 лв. спим с найлони, няма ток и вода, оплака се пенсионерът Николай с 200 лв. доходи

Братята Николай и Михал Герасимови обитават с куп жаби 8- етажен блок на ужасите на ул. „Малчика” 54 в Бобов дол.

32-та  апартамента в блока са опустели и почти напълно разрушени като след бомбардировка.

По фасадата личи арматурата, жиците са оголени, покривът е на решето и превръща цялата сграда в басейн при дъжд. Апартаментите на двамата братя са на третия етаж и те газят вода до колене след проливните дъждове през последния месец. За капак авария на водопровода е причината в блока да е спряна и водата. От фасадата непрекъснато валят парчета.

„Този блок е най-зле, изглежда страшен. Купихме си апартаментите за по 5000 лв. преди 5 години. В сградата живееха все хора под наем. Всички бяха настанени в социални жилища, само ние останахме – предполагам защото ни имат за богати собственици, докато другите нямаха имущество на свое име. Сега положението е страшно, течовете са огромни. Ходя с чадър вътре, брат ми също, спим с найлони. Няма вода, няма ток. Тръбата, захранваща блока, е спукана и никой не взема мерки. Аз съм пенсионер с 200 лв. пенсия. Би следвало от отдел „Строителство” от общината да започнат проверка, да ни помогнат, да предотвратят инцидент с нас двамата. Когато се разруши гнездото на щъркел, се притичваме на помощ, ние не сме ли ценни?”, каза Николай Герасимов.

По закон самите собственици са отговорни за сградата, която обитават. Те трябва да се грижат за външния и вътрешния вид. В противен случай подлежат на сурови санкции, но с кого двамата братя да намерят общ език, след като нямат съседи, как да съберат средства, за да ремонтират 8-етажния блок? Това е трябвало да стане много по-рано, сега повечето собственици са починали, наследниците нямат интерес да се върнат в Бобов дол. През годините всеки е чакал другият да направи нещо и сега се стигна до тук, блокът е правен преди около 50 години. Самите строители не са се старали кой знае колко. Блокът има зловеща съдба, има вид, който плаши и най-вероятно ще се срути върху главите на двамата братя. Те няма къде да отидат.