Новият кмет на Благоевград с първа ревизия: Близо 7 млн. лева липсват от сметките на общината

Методи Байкушев

Кметът на Благоевград Методи Байкушев обяви, че в общината има “огромна финансова дупка”. Това обяви той по време на първия си брифинг пред медиите след изборите.

В сряда сутрин той е провел оперативка с Финансовия отдел на Общината.

“През 2021 г. към община Благоевград са преведени суми, от които има остатък в размер на 4.269 млн. лв. от държавата, които трябва да се използват за укрепване на свлачището за пътя за местност “Бодрост”. Този проект не се е случил. Парите са преведени, но те не се намират по сметките на Общината”, заявиградоначалникът.

Той посочи, че към Общината са преведени още пари за ремонт, обновяване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Камерна опера, също целеви средства от държавата.

“Този проект се финансира от няколко различни източника, единият от които е целеви средства от постановление на Министерски съвет. Държавата ни дава тези пари, за да ги използваме за този проект. Остатъкът, който би трябвало да се намира по сметките, но го няма, е 524 хил. лв.”, каза още той.

“Третият обект, който се финансира с целеви средства от държавата и са платени авансово на Общината, е проектът за улица “Промишлена”. Там са преведени грубо около 3,5 млн. лв., от които 1,5 млн, лв. са платени на строителя”, допълни Байкушев. По думите му към момента проекта е спрян, като предстои да се установи какви са причините. И когато изпълнението продължи, строителят трябва да представи фактура в размер на около 2 млн. лв.

Методи Байкушев каза още, че общата дупката по тези проекти е в размер на 6.786 млн. лв.

“Факти, които до днес бяха укривани от обществеността. Както бях обещал, община Благоевград оттук нататък ще бъде управлявана прозрачно и цялата информация ще се споделя с гражданите, за да могат те да знаят какво се случва тук“, подчерта още той.

До края на месец ноември община Благоевград трябва да посрещне разходи в размер на 4.352 млн. лв. за местни дейности и разходите за проведените местни избори, за които държавата е превела 1.3 млн лв. По сметките на общината обаче има само 480 хил. лв.  По думите му Общината има огромни дългове.

Кметът представи и част от екипа, с който ще работи през следващите 4 години. Първият член на екипа е Ася Иванова. Тя е юрист с дългогодишен опит, работила е в областта на енергетиката и в банковото дело.

“Предстои утвърждаване на нова структура на администрацията, която ще бъде приета заедно с бюджета. Тогава ще бъдат опредени окончателните позиции на тези хора. За момента тя ще бъде зам.-кмет по икономическото развитие. Главен секретар ще бъде Деси Витанова, също юристи, с опит и в сферата на финансите и банковото дело“, каза той.

Боряна Шалявска ще оглави Дирекцията по икономическо развитие. Тя е с дългогодишен опит в АУБ, работила е с доста НПО в областта на развитието на бизнеса и образованието.

Главен експерт “Връзки с обществеността“ ще бъде Мерилин Симонска. Част от екипа е и госпожа Адриана Топурска, която ще оглави дирекцията по административно и информационно обслужване.

София Граченова е с дългогодишен опит, сертифициран одитор в публични сектор. Последно е била одитор в Сметната палата. Тя ще се присъедини към финансовата дирекция.

Отговорът на Илко Стоянов

Когато си неподготвен и неспособен, започваш да се оправдаваш, още преди да е изминал един работен ден. Това написа в социалните мрежи бившият кмет на Община Благоевград Илко Стоянов по повод по-рано обявената информация от настоящия градоначалник Методи Байкушев за липсващите средства по сметките.

“Ако Методи Байкушев продължи по този начин, общината ще изпадне в бедствено положение!

П.П. Чакам с нетърпение сигнал подписан от Байкушев, за да мога и аз да подам сигнал срещу него за набедяване в престъпление”, допълва той./Снимкa: Darik