Новият сняг създаде нови поразии: Бедствено положение в много райони, затворени пътища и спрени влакове

patna-obstanovka

Обилният снеговалеж тази сутрин блокира много пътища в страната, съобщава БНР. Остава бедственото положение в село Косара, община Главиница, област Силистра. Втори ден до селото няма достъп. Труднопроходими са и повечето пътища от републиканската мрежа в района. През цялата нощ екипи на Общината, със собствена техника, са вадили от преспите автомобили и хора, съобщи кметът Неждет Джевдет.

Бедственото положение в седемте села на варненската община Суворово е отменено. Пътищата там вече са проходими. Остава бедствената ситуация в селата Солник, Бърдарево, Голица и Булаир в община Долни Чифлик. Кметът на общината Красимира Анастасова съобщи,че 8-километрова отсечка от пътя за село Голица е отворена,но все още няма достъп до Булаир. Пътят до село Кипра в община Девня ще бъде разширен с роторни машини. В областта няма бедстващи хора и селища без ток и вода.

Влакът Варна – Русе, който трябваше да тръгне към 9:15 часа от гара Варна, бе отменен заради влошената зимна обстановка.

Снегонавяване прекъсна пътя Варна – Шумен между село Неофит Рилски и границата на двете области. Снегът наложи и ограничения на път 2-21 Русе – Силистра за товарни автомобили над 12 тона. Същото ограничение е в сила за област София – от град София до границата с област Пловдив, както и на път I-6 София – Пловдив на територията на област Пловдив.

Проблеми за тировете има и по международния път Е-79 в област Монтана.

По-рано тази сутрин бе затруднено движението между Варна и Добрич и между Ботевград и Враца.

В област Добрич пътищата са проходими при тежки зимни условия, ограничено е движението на тежкотоварни автомобили. Има заледени участъци и навявания. Отворен за движение е Добрич-Варна. По направлението Кардам – Дуранкулак има ограничение за автомобили до 12 тона, а в участъците от Добрич за Силистра, Балчик и Албена – до три и половина тона. Няма населени места без ток.

От Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) съветват да не се предприема пътуване в Североизточна България, ако не е наложително. Ако все пак шофьорите са на път, да се информират от сайта на АПИ или мобилното приложение ЛИМА за проходимостта на пътищата, призова Денислав Пейчев от Ситуационния център на пътната агенция:

В момента всички автомагистрали са без ограничения, като единствено автомагистрала “Тракия”, от пътен възел “Зимница” до Бургас, е с ограничение на скоростта до 80 км/ч. Също така първокласните пътища в страната са отворени за движение, като изключение прави само пътят от Дуранкулак до Варна, който е ограничен за тежкотоварни автомобили, и Подбалканският път – само на територията на София и на област Пловдив. Към момента затворените проходи в страната са Върбишки, Златишки, Троянски и Дюлински. Отворени за всички автомобили са проходите: Айтоски, Обзорски, Републиката и Рижки, а останалите проходи са с ограничение само за тежкотоварни автомобили.

Заради лошото време превозвачи са отменили пътувания до градове в Североизточна България – това каза директорът на Софийската автогара Иван Мирославов. Той уточни, че автобуси се движат по направление Южна България:

В момента автобуси не пътуват в посока Силистра, Шабла, Балчик, Добрич и Разград. До сега пътуват в посока Варна и Русе, следобед не се знае какво ще бъде, защото превозвачите преценяват дали да пътуват или не, в зависимост от метеорологичната обстановка. Южна България – почти всички автобуси пътуват.

Обилен снеговалеж и ураганен на моменти вятър затвориха отново третокласните пътища между ямболското село Калчево и съседните села Челник и Каменец. Остава ограничението от 80 км. в час на автомагистрала Тракия от пътен възел Зимница до Бургас от 80 км в час.

В цялата Ямболска област снеговалежът продължава. Затруднени доставките на хляб и стоки от първа необходимост в направленията към селата Меден кладенец, Стефан Караджово и отсечката между селата Победа и Челник.

Заради обилния снеговалеж е труден  достъпът до висопланинските селища в Пазарджишка област.  Най-тежко е в района на селата Медени поляни и Побит камък, каза пред а кметът на Сърница Недим Бозов:

Изпратихме наша техника, едновременно две машини, да проправят пътя. Продължава да вали много сняг и вече отстрани с мантинелите сме затрупали всичко и сме пуснали багери в най-тесните участъци да разширяват, защото друга техника не може да мине”.