Нови птици и атрактивен кът дариха на парка в Самоков

Парк „Крайискърец” в Самоков има нови обитатели. В продължение на повече от месец там се изграждаше специален кът. Проектът е изработен от инженер-конструктора Венцислав Атанасов и е предоставен безвъзмездно на общината. Самото строителство се реализира изцяло с дарения.

Самите птици също са закупени от спонсор. Помещението вече е напълно завършено и различни видове птици бяха настанени в него. Специално за посрещането им дойдоха и деца от НУ „Станислав Доспевски” и ЦДГ „Детелина”, които искрено се радваха на пернатите. Кметът Владимир Георгиев благодари на всички, съдействали да се направи този атрактивен кът, и връчи поименни грамоти на Димитър Стефанов, Чавдар Йорданов, Владимир Малинов, Николай Ласкин, Стефан Докузов и Любомир Лобутов, Емил Николов. Грамота получи и проектантът Венцислав Атанасов.

С подкрепата на тези хора в парк „Крайискърец” вече има зоокът за пернати, които ще радват посетителите му. Новите обитатели на парка са две двойки пауни, златен и сребърен фазан и гълъби, различни видове. Предстои да бъдат доставени и гащати петли, които ще обогатят птичия кът. Така „Крайискърец” вече приютява около 10 диви патици, които плуват в езерото, две двойки лебеди – черни и бели, фазани, пауни и гълъби. На помещението ще бъдат поставени табели, които ще съдържат основната информация за всеки един вид птица и това, което е характерно за вида.