Saturday, July 27, 2024
HomeРегионКюстендилНови услуги за хора с увреждания откриха в кюстендилското село Вратца

Нови услуги за хора с увреждания откриха в кюстендилското село Вратца

В село Вратца бяха открити официално три нови социални услуги, обединени в “Център за грижа за лица с умствена изостаналост”. Проектът е финансиран от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” и е на стойност 1 369 500,00 лв. Целевата група по проекта са хора с увреждания и техните семейства, и възрастни, включително с увреждания, настанени в специализирани институции, както и семействата им. Капацитетът на трите центъра е 45 души. Община Кюстендил назначи 36 души специализиран персонал, които да гарантират качество на услугата. Предстои разкриване на център за грижа за лица с психични разстройства в с. Копиловци, допълни заместник-кметът Радмила Рангелова.
Изпълнението на проекта в с. Вратца започна през юли м.г. и ще продължи до юни на следващата година, като след това услугите ще преминат на финансиране като делегирана от държавата дейност. В създадения нов център са настанени 38 обитатели от закрития дом в с. Преколница, община Кюстендил и 7 други потребители от гара Лакатник.
“Целта е да има по-добри условия и по-добра грижа. В Преколница имахме много стари сгради, изключително тежки за обслужване, а в една стая бяха настанени много хора. Стремежът ни е настанените тук да се чувстват като у дома, а не като част от институция”, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов, който също присъства на официалното откриване на новите услуги.
В изпълнение на проекта е създаден и “Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства” в Кюстендил, с капацитет 40 потребители.
Кюстендил е една от първите общини в страната, приключила с деинституционализация на възрастните хора и разкрила три нови центъра за грижа, гарантиращи по-качествена грижа и услуга за хората с увреждания. Това каза за БТА заместник-кметът на Кюстендил Радмила Рангелова. Снимка: darik.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular