Wednesday, June 12, 2024
HomeНовиниБългарияНово проучване на "Галъп" показва тенденции за сериозен сблъсък между БСП и...

Ново проучване на “Галъп” показва тенденции за сериозен сблъсък между БСП и ГЕРБ и предпочитанията за това, кой да е премиер – Нинова или Борисов

borisov-ninova_126

Първите впечатления от служебното правителство са по-скоро благоприятни. 37,9% споделят позитивни оценки, а 5,6% – с негативни. Закономерно, висок е делът на хората, които тепърва ще формират позиция – 45,4%. Това показват данните от независим експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен на 7 и 8 февруари 2017г. сред 800 души в цялата страна – възложен, финансиран и проведен от „Галъп интернешънъл“.

Положителното впечатление от служебното правителство идва и от високите стартови оценки на президента Румен Радев, които бяха регистрирани в предходен сондаж на „Галъп интернешънъл“ – 79% положителни оценки срещу 8% отрицателни.

Все по-любопитен става въпросът с машинното гласуване. Най-голям дял от 44,4% смятат, че ако се създаде проблем, вина носи най-вече законодателят, който е поставил трудно изпълними изисквания. 19% виждат вината в ЦИК, а 6,6% – в служебното правителство. Очевидно българите са склонни да отнесат проблема към недостатъците на законодателната дейност у нас – вероятно в синхрон с общото ниско мнение за парламента. Ниското доверие в съда също се отразява.

„Галъп интернешънъл“ продължава да тества и общото отношение по най-важните предизборни и „следизборни“ въпроси. Един от трайните медийни сюжети напоследък е евентуалното взаимодействие на двете най-големи партии след изборите. Затова експериментално беше тествано отношението към широка коалиция между БСП и ГЕРБ. Например, 43,1% са категорично против, 28,6% биха я приели само при определени обстоятелства. Като цяло „за“ са 22,7%.

Друг потенциален проблем след изборите би била личността на премиера. Все по-интересен става въпросът дали Бойко Борисов може отново да е министър-председател. Мненията за съдбата на Борисов са полярни. Така, например, 48,1% смятат за важно той да не е във властта след изборите, а 39,8 намират за необходимо той отново да е във властта. Това създава допълнителна интрига около изборите.

Интригата на изборите става все по-сериозна и заради енергичната политическа дейност на Корнелия Нинова. Например, 67,2% от запитаните са чули за конгреса на БСП. Речта на Нинова се харесва на 53,1% от запознатите, а 34,7% са на обратното мнение. Останалите се затрудняват да отговорят. Този индикатор допълнително създава усещането за сериозен сблъсък между двете основни формации в контекста на изравнените сили между тях.

Данните говорят за нагнетяване на предизборно напрежение, но и за достатъчно прагматизъм и трезви оценки сред българите.

RELATED ARTICLES

Most Popular