Нов режим на водата в Перник от идната седмица

  • Аварийни ВиК екипи от страната идват в Перник за съдействие по отстраняване на аварии

Нов режим на водата в Перник ще бъде въведен през следващата седмица, обяви кметът Станислав Владимиров. Той добави, че водата в язовир „Студена“ непрекъснато намалява.

„Правят разчети в момента новото ръководство на ВиК, така че в началото на седмицата ще имаме нов воден режим. Имам уверение от министерството, че от понеделник всички онези стъпки, които ги начертахме, ще започнат да се изпълняват. Правят се и допълнителни проучвания в МОСВ, за да можем да доведем малко повече вода и да увеличим притока в язовир „Студена“, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

Аварийни ВиК екипи от страната пък пристигат в Перник, за да окажат съдействие при отстраняване на аварии, съобщи пресцентърът на областната администрация. Първи е пристигнал помощен екип от “ВиК” ЕООД – Благоевград заедно с налична техника.
Това е една от краткосрочните мерки и най-бързият временен вариант за справяне със загубите на ценния воден ресурс, с която Съюзът на ВиК операторите ще подпомогне водоснабдителното дружество в Перник. Очаква се по два екипа от различни области на страната ежедневно да оказват техническо съдействие в работния процес.
Прокуристът на “ВиК” ООД – Перник Камен Каменов е съобщил, че освен от Благоевград с логистична помощ ще се включат и аварийни групи от Стара Загора и Враца.

Също така стана ясно, че водата в Перник отговаря на контролираните физико-химични и микробиологични показатели. За периода 9 декември-13 декември са взети 42 проби от водопроводната мрежа на Перник и населени места, захранвани от язовир “Студена”, съобщи Регионалната здравна инспекция. От тях 19 са от детски градини и ясли; 2 от училища; 1 от болница, 1 от диализен център и 2 от водоноски. Останалите 17 проби са от пунктове за мониторинг, определени в зоната на водоснабдяване. Всички проби отговарят по контролираните физико-химични и микробиологични показатели.