„Ню Йорк таймс“: Балканите не са готови за силно земетресение

„Урокът от албанското земетресение – Балканите не са готови за голям трус“. В статия под това заглавие „Ню Йорк таймс“ пише, че в балканските страни поредица правителства не съумяват да обърнат внимание на рисковете за сградите при този тип бедствие.

Изданието припомня за труса на 26 ноември в Албания с магнитуд 6,4, причинил смъртта на над 50 души и оставил хиляди без покрив.

Регионът в миналото е бил поразяван от много по-силни земетресения, а експерти твърдят, че балканските страни са неподготвени за следващ голям трус.

Според тях властите в региона са окуражавали строителния бум от 90-те години през прехода от комунизъм към капитализъм, при което стандартите за безопасност често са били измествани от стремежа към бърза печалба.

От Букурещ в Румъния до София в България и в други балкански страни в Югоизточна Европа последователни правителства не успяват да се заемат с рисковете, свързани с остаряващите сгради.

Поради това милиони хора в региона живеят в сгради, които едва ли ще издържат голямо земетресение.

В Румъния най-старите постройки често са най-рискови. Но в други страни – например в Албания, скорошното строителство притеснява мнозина експерти.

Когато сравнително слабо земетресение с магнитуд 5,7 разтърси България през 1986 г., щетите бяха далеч по-големи от очакваното, припомня изданието труса в Стражица.

Експерт от софийския Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), според когото България е може би по-добре подготвена от някои от съседите си, но опасения пораждат новопостроените сгради. По думите му приземните етажи на някои от новите сгради са превърнати в магазини и на покривите е добавен допълнителен етаж, което представлява риск при земетресение./БНР