Saturday, May 25, 2024
HomeНовиниСвятНяма кой да събере маслините в Гърция, въпреки добрите заплати

Няма кой да събере маслините в Гърция, въпреки добрите заплати

За труда си наетите получават между 50 и 60 евро на ден

Собствениците на маслинови насаждения в Гърция са изправени пред голям недостиг на работна ръка за събиране на новата реколта, съобщи гръцката телевизия “Мега”.

Земеделците изпитват затруднения да намерят чужденци, като недостигът на работници е довел до повишаване на надницата.Заплащането за труда на ден се движи между 50 и 60 евро, което е с 25% повече в сравнение с миналата година, посочва Agronews.

За да се справи с проблема с липсата на земеделски работници,Центърът по труда в Ираклион на средиземноморския остров Крит е задействал програма, която стимулира безработни да работят в първичния сектор и по-специално в сектора на маслините, като покрива разходите им за пътуване и престой.Досега в програмата участват 500 безработни. Според експерти на острова липсват близо 10 000 работници. Тази година производството е по-малко в сравнение с миналата година поради климатичните условия, опустошителните пожари в страната и голямото разпространение на маслинови мухи, но въпреки това има остра нужда от работна ръка, предаде БТА.

Смята се, че в момента Гърция има нужда от 60 до 80 хил. земеделски работници. Освен в сектора на маслините недостиг на работна сила има в други земеделски сектори. Миналата година Гърция подписа споразумение с Египет за наемане на 5000 сезонни работници, но правителствени източници посочват, че има значително забавяне на списъците с кандидати, за който отговаря египетското министерство на труда. Междувременно зехтинът в страната се превърна в луксозна стока, тъй като цената му се повиши с до 30% спрямо последния сезон./ bgonair.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular