Няма нови случаи на африканска чума по свинете в област Кюстендил

Няма констатирани нови случаи на африканска чума по свинете на територията на област Кюстендил. Това коментира зам. областният управител д-р Матей Попниколов по време на първото за новата година заседание на Областната епизоотична комисия.

Д-р Матей Попниколов, който председателства комисията, поясни, че последните направени проби са отрицателни. До този момент има три случая на АЧС в областта, които са от миналата година – два в село Страдалово и един в село Долна Козница. „Случай на заразяване по домашни прасета също нямаме“, коментира зам. областният управител на Кюстендил. Той обясни, че има указания от Министерството на земеделието, храните и горите да се провеждат по два пъти месечно заседания на Областната епизоотична комисия, като причината за това е епизоотичната обстановка в Северна България.

По време на заседанието стана ясно, че 76 броя проби от домашни свине са изследвани по Програмата за надзор и са дали отрицателен резултат. До момента броят на изследваните проби от диви свине е 1163.