Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаНяма проект от предишния мандат, в който да се допуска изсичане на...

Няма проект от предишния мандат, в който да се допуска изсичане на дървета в Дупница

Крум Милев: Кметът се разходи до Брюксел, а такова нещо е недопустимо в цяла Европа

 

Няма проект от мандата на кмета инж.Методи Чимев, в който да се предвижда изсичане на дърветата в Дупница.Това заяви бившия зам.-кмет на Дупница Крум Милев по време на граждански протест в центъра на Дупница. Милев е категоричен, че всичко дадено като обяснения за унищожаването на дървесната растителност от страна на кмета Първан Дангов не отговаря на истината.

„Самото начало на проекта беше дадено още в нашия мандат. Няколко пъти бяха правени промени по него. Първоначалната ни идея беше да бъде продължено облагородяването на екопътеката към местността „Самоковището”. За съжаление дейностите не бяха допустими по този проект. Бяха допустими единствено такива, които са свързани с озеленяване на градска среда.

По тази причина бяха заложени дейности по облагородяване и увеличаване на биоразнообразието, а не изсичане и унищожаване на градската среда. Европейските проекти винаги получават повече точки при оценяването, когато се садят дървета и се подобрява растителния фонд. Никъде не се допуска изсичане. Това го няма в цяла Европа. Кметът се разходи до Брюксел и би трябвало поне там да е видял и да му е направило впечатление какво е отношението на хората и депутатите в Европейския парламент към екологията. Все пак беше там, снима се, похвали се, но очевидно не е обърнал внимание на важните неща”, смята Милев.

Според бившия зам.-кмет към момента на отрязването на дърветата в неделя не са спазени законовите процедури. „Имам информация, че е предвидено всички дървета в центъра да бъдат отрязани. Кметът не се интересува от никой по този въпрос. Решенията му са еднолични. Точно по тази причина изсичането е направено в неделя. Ще цитирам думи на негови приближени: „- Ще го направим в неделя, за да няма много яръм чакали на центъра, да не ни пречат. Обаче се появиха такива, които го видяха и успяха да го спрат. Според мен в неделя дори не е била пусната заповед за извънреден труд на работниците, които са рязали с опасни машини”, смята бившият управник.

По информация на бившия зам.-кмет Крум Милев договора с ДГС-Дупница е прекратен в началото на настоящата година, без което Общината остава без регламентирани услуги от страна на инженер-лесовъд, чиято експертна оценка е необходима при обследване и вземане на решения при регламентирана сеч.

„Вчера Дангов жестоко излъга, когато пред медиите заяви, че съм коментирал как в Общината няма еколог. Аз съм бил пряк ръководител на тези служители и много добре знам, че има еколози. Вярвам, че не ги е уволнил всички, въпреки действията, с които стана известен. Казах, че няма инженер-лесовъд и компетентно лице, което да издаде разрешение за отрязването на изсечените дървета. Това бяха някакви елементарни внушения от негова страна, с цел да се замазват проблемите и да хвърля прах в очите на хората. Цялата му пресконференция беше пълна с тотални лъжи и хората трябва да знаят това”, категоричен е бившият зам.-кмет по социалните дейности в Дупница Крум Милев.

Припомняме, че по време на пресконференция кметът на Дупница Първан Дангов съобщи, че реализира проект на ГЕРБ по Програмата за Трансгранично сътрудничество с Крива Паланка, Северна Македония. Проектът е бил одобрен преди 20-тина дни, като стойността му е 500 000 евро. По изпълнението му се разработват работни проекти, като това става с помощта на ландшафтен архитект.

RELATED ARTICLES

Most Popular