Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниБългарияОбвинения срещу още 4-ма, свързани с Васил Божков

Обвинения срещу още 4-ма, свързани с Васил Божков

Петима са обвиняемите след акцията в офиси и имоти, свързани с бизнесмена Васил Божков. Четирима са в чужбина, сред тях и самият Божков. Петият обвиняем, който е задържан за 72 часа, е бил през 2014 г. председател на Комисията по хазарта. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на специален брифинг днес.

Повдигнатото на Васил Божков обвинение е за организиране на престъпна група, действала на територията на цялата страна от 2014 година. Групата е извършвала принуда, подкупи и други престъпления, изброи Милева.

Божков е предлагал всеки ден 10 000 лева на длъжностно лице от Комисията по хазарта, което да внася предложения за отнемане на лицензи на отделни конкурентни на неговото дружества, заяви тя. Въпросното лице се е съгласило, но не стана ясно дали е сигнализирало компетентните органи.

При обиските в офиси и жилища, свързани с Божков, са намерени документи и 400 000 лв. Иззети са картините на фамилията Божкови, а експерти ще кажат законно ли ги притежава той.

Милева припомни щетата, нанесена на бюджета от обвиняемите:

“Липсва огромната сума от над половин милиард лева, която сума представлява коледната надбавка за всеки пенсионер за 10 години. Прокуратурата е наясно срещу кого се изправя. Прокуратурата знае, че тази хазартна империя разполага с изключително големи финансови възможности и знае, че благодарение на тях ще се защити, включително и чрез вас, медиите”.

Държавното обвинение проверява и за така наречените “фалшиви милионери”, каза наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов:

“Събрани са такива данни. Образувано е дело в друга прокуратура, което е присъединено към досъдебно производство, което вече е производство, в Специализираната прокуратура. Тази линия трябва да бъде проверявана. Възложено е на КПКОМПИ да провери”.

От прокуратурата отказаха да посочат знаят ли къде са Божков и тримата му бизнес партньори.

Самият Божков вече е със 7 обвинения и издадена европейска заповед за арест.

Пред Би Ти Ви бизнесменът потвърди, че е в държава на Балканите и заяви, че „при сегашните условия се опасява да се върне в страната“. Божков заяви, че се притеснява за живота си и че България не е нормална правова държава.

В отговор главният прокурор му обеща нормално завръщание и ако трябва – психологическа помощ.

От обвинението смятат, че хазартните бизнеси на Божков са били облагани с по-ниски данъци посредством липса на контрол от Комисията по хазарта, заради което държавата е ощетявана със стотици милиони годишно.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви днес, че може да бъде потърсена финансова отговорност за неплатени такси от Васил Божков. Той поясни, че в момента текат финансови ревизии, но има и грешки по прилагането на закона.

„Това, което констатира комисията на държавна финансова инспекция, са огромни по размер, ако се спазва законът, дължими невнесени такси, а оттук напред е много вероятно да се издаде от същата комисия акт за постановяване на публични държавни вземания, който акт да бъде връчен на хазартните оператори и да тръгне едно изпълнително производство за дължимите, но невнесени суми“.

От компанията на Божков „Нове холдинг“ определиха вчера действията на държавата като „принудително отнемане на законен бизнес“.

Акциите вчера в Комисията по хазарта и офисите на Васил Божков, при които бяха задържани 16 души, съвпаднаха с приемането на първо четене на промени в Закона за хазарта, които налагат държавен монопол върху лотарийните игри. За разпит беше отведен и председателят на комисията Александър Георгиев./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular