Saturday, May 25, 2024
HomeРегионБлагоевградОбвиниха 83-годишен за блудство с малолетни сестри в Благоевград

Обвиниха 83-годишен за блудство с малолетни сестри в Благоевград

Баща им и жената, с която живеел всеки път получавали от пенсионера по 10-20 лв.

 

 

 

С обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Благоевград е повдигнато обвинение на 83-годишния С.С. за извършено от него престъпление по чл. 149, ал. 5, т. 1 и т. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал. 1 от НК – блудство с малолетни, представляващо особено тежък случай. Обвиняемите по делото са бащата на пострадалите деца Е.Ч. и жената, с която той живеел – Д.Ч. Двамата умишлено улеснили извършителя на престъплението. Деянието им е квалифицирано по чл. 149, ал. 5, т. 1 и т. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Обвиняемият Е.Ч. има пет деца. Тяхната майка не полагала грижи за тях и те били отглеждани от него, а през определени периоди били настанявани в професионални приемни семейства. Двете му малолетни дъщери са диагностицирани със специфични разстройства и умерена умствена изостаналост. По отношение на момичетата били извършвани многократни проверки от отдел „Закрила на детето“, при които били констатирани конкретни проблеми.

Към 2020 г. мъжът живеел на семейни начала с Д.Ч. Чест гост в дома им бил пенсионерът С.С. По време на едно от посещенията си той поискал от тях да го допускат в стаята на децата за извършване на блудствени действия без съвкупление с малолетните дъщери на Е.Ч. За да ги мотивира им обещал всеки път да дава суми от по 10 – 20 лева.

След получаване на съгласието им, в периода от м. декември 2020 г. до м. май 2021 г., С.С. системно извършвал блудствени действия с двете момичета. При тръгване от дома им оставял пари на обвиняемите Е.Ч. и Д.Ч.

Децата казвали за действията на възрастния мъж на баща си и Д.Ч., но двамата възрастни нищо не предприемали, тъй като това се извършвало с тяхно знание и съгласие.

На 05.05.2021 г. в дирекция „Социално подпомагане“ бил депозиран сигнал, касаещ едно от пострадалите момичета. След извършена проверка детето спешно било настанено в професионално приемно семейство. Събрани били данни за извършени блудствени действия и спрямо малолетната й сестра.

В хода на разследването са били извършени съдебно псиахитрично-психологични експертизи на жертвите на престъплението – момичетата на 12 години и 9 години. Вещите лица са заключили, че децата са били обект на повтаряща се многократно сексуална злоупотреба, което се е отразило на поведението им. Налице са симптоми на преживяна от тях психотравма. Пострадалите не са могли да предвидят последиците от извършваните спрямо тях деяния, поради възрастовата незрялост и установения интелектуален дефицит.

Предстои делото да продължи в съда.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular