Обезщетяват перничанката Роза Добродолска с жилище за 72 600 лв. след решение на Европейския съд по правата на човека

Докладната на кмета д-р Вяра Церовска е внесена в ОбС

11-08-01Кметът на Перник Вяра Церовска е внесла в Общинския съвет докладна, касаеща обезщетението на перничанката Роза Добродолска след решение на Европейския съд по правата на човека. Градоначалникът предлага пострадалата от мудни действия на предишни кметски управи да получи най-сетне законно полагащия й се дом. Става дума за апартамент в блок 15 на улица „Вардар”. В докладната на кмета се уточнява, че той се състои от стая, дневна, трапезария и кухненски бокс, чиято обща площ е 68,50 кв.м. Към жилището има и 11,06 кв.м. мазе. Обащата стойност на имота е 72 600 лв., или 37 100 евро.

Предисторията на този изстрадан апартамент датира още от 1978 година, когато заради изграждането на транзитната магистрала София – Перник – Кюстендил е отчужден имот – двор с къща, намиращи се в пернишкия квартал „Бела вода”, който бил собственост на майката на Роза Добродолска. В решението за отчуждение тогава било уточнено, че майката трябва да получи тристаен, а дъщерята – двустаен апартамент. През 1985 година майката получава полагащото й се жилище, но Роза – не. И се започва една дълга и тъжна сага. Двете жени подават жалби до различни инстанции, стига се до премиера и Народното събрание. След като не постигат справедливо решение на проблема, през 2009 година Роза Добродолска завежда дело срещу България в Европейския съд по правата на човека. На 13 октомври миналата година той излиза с решение, което не подлежи на коментар и обжалване, с което са установени нарушените права на собственост на Роза. В документа ЕСЧП подчертава, че има кметска заповед от 14 юли 2000 година, в която е уточнено точно жилището, което е трябвало да бъде дадено на тъжителката. Блокът е завършен три години по-късно, но вместо на Добродолска апартаментът е даден от тогавашната общинска администрация на трети лица.

Сега европейската съдебна институция изрично постановява как трябва да се реши казусът – в срок от три месеца от съдебното решение на ЕСЧП Роза Добродолска трябва да получи апартамент, равностоен на този, определен през 2000 година. Ако това не бъде направето, държавата ще трябва да й изплати 26 122 евро, както и 8000 евро, плюс всякакви данъци, които биха могли да се начислят по отношение на имуществените вреди за невъзможността да използва и разполага с апартамента, който й се полага, както и 5 000 евро за неимуществени вреди.