Tuesday, May 28, 2024
HomeНовиниБългарияОбмислят обявяване на национална епидемия от коклюш

Обмислят обявяване на национална епидемия от коклюш

Проф. Тодор Кантарджиев: Ваксинираните преди 10 години могат да се разкашлят, но няма да е тежко

Здравните власти обмислят обявяването на епидемия от коклюш в цялата страна. Към момента доказани случаи на заразата има в 17 области. На този фон – ден, след като се заговори за по-ранна първа имунизация на новородените, окончателно решение все още няма. Няма и ваксини за бременни в аптеките, показват проверките.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира за NOVA, че за момента не се обмисля ваксините за бременни да бъдат безплатни.

„По складовете нямаме никакви бройки. До вчера на обед имаше известни количества. Винаги питаме пациентите дали имат препоръка от лекар за реваксинация”, обясни Яна Узунова, магистър-фармацевт в аптека във Велико Търново.

Загрижеността сред обществото нараства с нарастващия брой случаи на коклюш, като служебният министър на здравеопазването, Галя Кондева, сподели, че регистрираните заболели са около 400. Това обаче е далеч от очаквания пик, заяви тя в интервю за БНТ. Министерството на здравеопазването очаква пикът да бъде достигнат до края на май.

В своя коментар в предаването “Нашият ден” проф. Тодор Кантарджиев посочи, че обстановката е нормална и свързана с наличието на “магарешка кашлица сред доста детски колективи”. Той поясни, че тази ситуация частично е резултат от липсата на неизвършваните реимунизации на децата, които се правят планово според държавния задължителен ваксинационен календар с цел поддържане на оптимална имунна защита.

Професор Кантарджиев добави, че при циркулация на бактериите в обществото е възможноваксинирани възрастни, ваксинирани с имуногенни ваксини преди много години, да станат носители или да прекарат заболяването леко. Той подчерта, че това не следва да предизвиква паника, а по-скоро трябва да се разбере. Според него, ако главният здравен инспектор, доц. Ангел Кунчев, докладва на министъра за необходимостта от въвеждане на епидемична ситуация в определени области или в цялата страна, това ще позволи на министъра да предприеме бързи действия, включително промени в имунизационния календар и насърчаване на имунизация срещу конкретното заболяване.

“Ако има епидемична ситуация, министерството може много бързо да достави необходими допълнителни ваксини и реактиви за диагностика. В момента най-важното са реактивите за диагностика за PCR”, посочи той.

“Трябва да се знае, че антибиотиците са средството за лечение на коклюш според Европейския център по контрол на заболяванията, където се казва, че ако антибиотикът се даде рано, кашлицата ще бъде много кратка. Антибиотик може да се даде и за профилактика. Ако в един клас има болно дете, на другите деца може да се даде макролиден антибиотик. Така ще се ликвидира носителството в носа и гърлото на тези деца и няма да имаме още десетки заболели“, съветва проф. Кантарджиев.

В отговор на въпроса дали е необходимо намаляване на възрастта за поставяне на първа ваксина срещу коклюш, професорът отбеляза важността на това, хората които ще се грижат за новороденото, да бъдат ваксинирани.

В предаването той обясни още, че преди 20 години се е използвала целоклетъчната ваксина, която предизвиквала по-напрегнат имунитет, но също така и странични ефекти като болка и температурни реакции. В момента на пазара има само ацелуларната ваксина, която, въпреки че не предизвиква тези странични ефекти, има по-краткотраен имунитет. Той завърши разговора с това, че ваксинираните преди 10 години хора, могат да станат носители на вируса, но няма да имат тежки прояви на кашлица и инфекция.

RELATED ARTICLES

Most Popular