ОбС-Дупница заседава на 18 декември, Костадинов: Аз решавам и нося отговорност къде и как да се проведе сесията

Костадин Костадинов
  • Заради негласуване на заема за сепариращата инсталация общината среща огромни финансови затруднения, заяви председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов

Общинският съвет /ОбС/ в Дупница щe проведе следващото си заседание на 18 декември и ако епидемичната обстановка не се подобри, то отново ще бъде неприсъствено, съобщиха от ръководството на местния парламент. Начинът и мястото на провеждане на сесията ще бъдат обсъдени със зам.-председателя Йонко Гергов и председателите на групите в минипарламента. В деловодството на ОбС засега не е внасяно предложение за възстановяване на присъствените сесии, каквото намерение оповести Първан Дангов от БСП. Социалистите настояват заседанията да се провеждат присъствено, а сесиите да бъдат в салона на театъра или в Спортната зала, за да се спазят противоепидемичните мерки за безопасност.

„Единственият, който е оторизиран и има право да каже кога, как и къде да се проведе заседание на ОбС, съм аз. Аз съм преценил, че с оглед пандемията и опазване здравето на общинските съветници, служителите в общинската администрация, журналистите, които присъстват на заседанието, е по-добре то да бъде неприсъствено и аз нося отговорност за това. Преди около 2 месеца съгласувах това нещо с председателите на групите в ОбС. Считам, че е много опасно и има много голям риск от заразяване, защото се получава струпване на хора. Това го видяхме и на последното присъствено заседание. Въпреки мерките за дистанция имаше струпвания – било в залата, било във фоайето. Това предопредели провеждането на сесията на 27 ноември да бъде дистанционно. На 18-и ще се проведе следващото заседание, но къде и по какъв начин, зависи от това дали ще стигнем платото на заболеваемост от коронавируса”, заяви Костадинов, който все още е в болница и е заместван от зам.-председателя Йонко Гергов.

Коментарът му е и по повод упрека на социалистите, че при дистанционните заседания липсва прозрачност и публичност относно работата на Общинския съвет и нужния дебат при вземането на решения.

„На пресконференцията, която са дали колегите от БСП, говорят за неясноти и липса на прозрачност. Всичко е абсолютно прозрачно. Повече от месец всеки имаше време да коментира, да задава въпроси, да се даде отговор. Те не дадоха никакви предложения, нямат нито едно принципно предложение. Гласуваха против актуализацията на капиталовите разходи заради криворазбрана опозиционност. Да гласуваш на инат, не е в интерес на обществото. Затова ще си позволя да им дам съвет – особено на господин Дангов, да се подготвят малко повече за сесиите и повече да четат. Те критикуват, като говорят общи приказки, с клишета. Няма конкретни предложения, анализ. Това ни изложи на риск в общината да не се случат ремонтите на обектите в списъка за капиталовите разходи, който бе приет, но те не подкрепиха. Рискувахме да се забави изпълнението на капиталовата програма. Градът постоянно иска ремонти на улици. Ясно се обясни, че сондажът за минерална вода в Бистрица не може да се осъществи тази година. Изискват се много процедури, много съгласувания и време. Затова е по-добре освободените средства да се насочат за ремонти на улици. БСП са против”, обясни Костадинов. По думите му на последната присъствена сесия от групата на социалистите е била подготвена само Валентина Караганова.

„Всичко, което са поискали от БСП, им е било дадено. Суперлативи само за Валя Караганова. При обсъждането на капиталовите разходи тя откри противоречие. Беше изяснен въпросът, но си пролича, че се е подготвила за сесията. Каква повече прозрачност? Какво значи няма прозрачност?”, попита председателят. Костадинов отбеляза още, че за изясняване на определени въпроси съветниците могат да се обръщат към служители в общинската администрация, зам.-кметовете и кмета.

Председателят е убеден също, че сондаж за топла вода в Бистрица ще има. „С държавни или общински пари сондаж ще има. Държавата ежегодно отпуска субсидия за капиталови разходи в бюджета, а ОбС решава колко от тях ще са за ремонти на улици, колко за сондаж или други разходи”, каза Костадин Костадинов.

Той подчерта, че в момента община Дупница има сериозни затруднения заради неприемането от местния парламент на предложението за теглене на кратковременен заем за авансово плащане по проекта за изграждане на сепариращата инсталация за отпадъци, за което има избран изпълнител. Операцията е рутинна, ефикасността й доказана във времето – кредитът се погасява след превода на съответната сума от финансиращия орган. „С оглед негласуването на мостовия заем общината има много големи затруднения с изплащането на средствата, които дължим на фирмата изпълнител в аванс. Това са около 800 000 лв. Общината събира всяка стотинка, за да ги преведе, но бюджетът е в огромно затруднение. Така е, защото от БСП гласуваха „против”. „Изпуснахме депото и сепариращата инсталация ли да изпуснем? Докато ние се караме, в Петрич и Сандански сепариращата инсталация вече работи. Във време на пандемия се използва резервът, който можеше да се харчи за неотложни разходи, свързани с извънредната обстановка. Заради това, че една „опозиция” реши, че трябва да гласува на инат, да си прави пиар и политика. Общината ще се справи, но това е лош знак. Интересите на гражданите се поставят след партийните интереси. Има много поводи да се критикува – критикувайте председателя, критикувайте кмета, но не за сметка на града”, коментира Костадинов. Припомняме, че след последното заседание от петък социалистите заявиха, че са против неприсъствените сесии. Те изразиха позицията си, че с провеждането на дистанционни заседания се избягва дебат по докладните записки, ограничава се присъствието на медии и граждани и обществеността е лишена от информация за работата на съвета.

Юлияна КОЛЧАКОВА