Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаОбщински инспекторат ще следи за спазването на реда в Дупница

Общински инспекторат ще следи за спазването на реда в Дупница

До дни ще бъдат назначени новите кметски наместници и пиар, ще има конкурс за главен секретар

Инспекторът към общината ще следи за спазването на реда, обяви на пресконференцията кметът на Дупница Първан Дангов. „Предложил съм на Общинския съвет да бъде създадена нова структура – инспекторат към администрацията, който ще следи за спазване на това, за което говорим, разкопаванията на улиците, обществения ред, събирането на битовите отпадъци. Това ще бъде едно звено от 4-5 човека, които да обхванат различните видове дейности, включително зелената система – дървета, храсти, замърсяване, да се следи и контролира. Незаконните сметища също са голям проблем, автосервизите. Пред един от сервизите за смяна на гуми има натрупани на тротоара гуми. Мястото им не е там. По Закона за управление  на отпадъците гумаджийниците са задължени да предават отпадъците на фирми, които се занимават с това. Да не говорим за дерегистрирани автомобили, които стоят на тротоарите. Ще разчистим града от всичко това“, категоричен бе градоначалникът.

Новите управници на Дупница изразиха недоволство и от работата на предшествениците си по отношение на социалните услуги. „Заварваме една тенденция, която ще нарека, висша социална администрация – социална идва от социални дейности. Т. е. общината е доставчик или хората са ползватели на 10 вида социални услуги, които работят в различни направления, центрове за временно настаняване, центрове за работа с деца с увреждания и т. н. Тези хора получават от държавата пълната издръжка по отношение на фонд „Работна заплата“, обезпечена е цялата дейност. Но те работят пак сами за себе си. Т. е. крайният ефект от този вид социална услуга, която се управлява или дава от общината, лично за мен е трудно видим“, обясни кметът. Стана ясно, че предстои специална среща с директорите на звената и центровете за социални услуги, с цел решаване на реалните проблеми на хората.

На пресконференцията бяха обсъдени и теми, касаещи кадровата политика в общината. Оповестено бе, че за част от освободените позиции ще бъдат обявени конкурси. Конкурси ще има за главен секретар и домакин, както и за др. длъжности, които ще бъдат овакантени след освобождаване или напускане. До 24 декември се очаква да бъдат назначени още един зам.-кмет, новите кметски наместници и говорител или пиар на общината. Предстоят общоселски събрания, на които ще се предлагат кметски наместници, като ще бъдат назначавани местни хора. Изключения ще има само в случаите, в които няма кандидати от съответните населени места.

Стартирана е нова инициатива –присъствие на кмета на  родителски срещи в училищата, в които участват и учениците. Проведени са срещи в ПГ по транспорт и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, на които са водени разговори за мечтите на учениците. Целта е да се помогне на бъдещата реализация на младите хора, които да останат в града.

Съобщено бе още, че от Фондация „Тръст за социални инициативи“ започват да работят за регулацията на  ромския квартал зад стадион „Бончук“, като очакванията са живеещите в махалата да станат коректни данъкоплатци.

На пресконференцията бяха опровергани слухове, че има нов управител на Спортната зала и нов шофьор на т. нар. „паяк“ за прибиране на автомобилите в нарушение. Обявен бе и приемният ден на кмета – сряда, от 9, 00 до 15, 00 часа.

Зам.- кметът Валентина Караганова увери, че ще се запазят и надграждат всички добри инициативи на досегашния екип. Предстоят честването на Деня на християнското семейство и запалването на коледните светлини, с посрещането на Дядо Коледа в центъра на града.

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular